Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Nieuwsupdate juli 2024

Nieuwsupdate juli 2024

Problemen met het lezen van deze e-mail? Klik hier om het online te bekijken

header
Beste collega,

Fijn dat je weer de tijd neemt om de nieuwsupdate van het Expertisenetwerk te lezen. In deze editie stellen we maar liefst drie nieuwe teamleden aan je voor, lees je meer over het wetenschappelijk onderzoek naar FBT vanuit Karakter dat vanuit de impulsgelden is gefinancierd en nemen we je mee in een RET-casusanalyse in samenwerking met Team AnderS.

Een nieuwe netwerkcoördinator bij het Expertisenetwerk: van harte welkom, Esther Roenhorst!

Per 1 mei is Esther Roenhorst gestart als Netwerkcoördinator bij het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel. Met een uitgebreide achtergrond in de jeugdzorg, onder andere bij Pactum en Ambiq, brengt Esther veel ervaring mee. Ze is ook actief als trainer bij Van Montfoort en lid van de raad van commissarissen van een zorgorganisatie in de Achterhoek.

Esther is enthousiast over het verbinden van mensen en organisaties. Haar oprechte interesse in mensen en hun verhalen maakt het voor haar gemakkelijk mensen partijen samen te verbinden. Ze gelooft dat elk kind het beste af is in een thuissituatie en wil bijdragen aan een sterke focus op deze benadering binnen de jeugdzorg.

In haar nieuwe rol zal Esther zich richten op het stimuleren van zorgontwikkelingen, het oplossen van hiaten en het versterken van samenwerkingen binnen het netwerk. Ze werkt nauw samen met bestaande partijen om te ontdekken wat er anders kan en om organisaties beter met elkaar te verbinden. 

Daarnaast vervult Esther tijdelijk de rol van RET-voorzitter Twente. In deze rol biedt ze advies en consultatie, kijkt mee, leert anderen anders te denken en verbindt mensen. Het Expertisenetwerk heeft vijf opgaven opgesteld waar ze gezamenlijk aan werken. Esther zal zich voornamelijk richten op eetstoornissen en onvoorwaardelijk wonen, wat ook onder de Versnellingsaanpak valt. Haar taken bij het RET en als netwerkcoördinator vullen elkaar mooi aan en versterken elkaar.

Per 1 september zal Esther haar rol als tijdelijk RET-voorzitter overdragen aan Caspar Warnawa. Hij stelt zich verderop in deze nieuwsupdate voor.

Meer weten over Esther? 


En nog een nieuwe netwerkcoördinator: Miranda Velthuis, van harte welkom!

Miranda Velthuis, Orthopedagoog-Generalist, werkt al 19 jaar in de jeugdverslavingszorg. In mei begon ze als netwerkcoördinator bij het Expertisenetwerk, naast haar werk bij Tactus en Verslavingskunde Nederland. Haar carrière draait om het verbinden van zorgfacetten en het oplossen van vastgelopen situaties, iets wat haar veel voldoening geeft. In haar vrije tijd geniet ze van wandelen en creatieve activiteiten met haar kinderen.
 
In haar nieuwe rol kan Miranda haar expertise vanuit de verslavingszorg inzetten om kennis en mensen samen te brengen voor de Overijsselse jeugd. Haar doel is om expertise, kennis en mensen samen te brengen, zodat bestaande ideeën en oplossingen versterkt worden voor de Overijsselse jeugd. Haar grootste uitdaging is ervoor zorgen dat er blijvende veranderingen komen in de jeugdhulp. Er zijn veel goede ideeën en oplossingen, maar ze wil dat deze volledig van de grond komen.
 
Momenteel richt Miranda zich op verschillende opgaven. Een daarvan is de Verklarende Analyse, een methode die zich richt op de oorzaken van problemen bij jongeren in relatie tot hun omgeving. Daarnaast werkt ze aan het project ‘Jim, jouw ingebrachte mentor’, waarbij jongeren worden gekoppeld aan een mentor uit hun eigen netwerk in plaats van direct aan professionals. Ook zet ze zich in voor ontwikkelingen rondom complexe scheidingen.

Lees hier meer over Miranda 

Impulsprojecten maken het verschil: wetenschappelijk onderzoek naar FBT

Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel biedt sinds 2021 impulsgelden om hiaten in de jeugdzorg op te lossen en kennis te vergroten. Deze steun helpt jeugdhulporganisaties en gemeenten om passende hulp te organiseren of onderzoek te doen naar effectieve methoden. Afgelopen maand spraken we met Jildou Van der Velde, systeemtherapeut bij Karakter, over haar onderzoek naar Family-Based Treatment (FBT) bij eetstoornissen onder jongeren, samen met GZ-psycholoog Andrea Schapink.
 

FBT is een gezinsgerichte behandeling die wereldwijd effectief wordt bevonden voor jongeren met eetstoornissen. Bij Karakter wordt deze behandeling thuis uitgevoerd, anders dan de originele methode uit de Verenigde Staten. Het F-EET onderzoek richt zich op de effecten en ervaringen van FBT in Nederland.
 
Jildou en Andrea voeren casestudies en kwalitatief onderzoek uit, waarbij ze gezinnen volgen die de behandeling ondergaan. Ze richten zich op jongeren vanaf 12 jaar met een eetstoornis en een (vermoeden van) een andere psychiatrische aandoening; dit noemen we co-morbiditeit. Het doel is om minimaal tien, maar het liefst veertien deelnemers te includeren.
 
Om het onderzoek te kunnen starten, ontving de onderzoeksgroep subsidie vanuit hun eigen organisatie Karakter. Omdat ze meer patiënten willen includeren, hebben ze een impulsaanvraag gedaan bij het Expertisenetwerk. Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel heeft impulsgelden toegekend voor onderzoek naar ambulante gezinstherapie (FBT) bij jeugdigen met eetstoornissen en comorbiditeit. Het netwerk is positief over het onderzoek, omdat het bijdraagt aan het begrijpen van werkingsmechanismen en effecten van FBT en het de kwaliteit van zorg verbetert. Over ongeveer een jaar zullen de eerste data beschikbaar zijn en zullen verdere inzichten gedeeld worden.

Lees hier meer over F-EET en bekijk het filmpje 
 


Maak kennis met Caspar Warnawa: de nieuwe voorzitter van RET Twente

Per 1 september verwelkomen we Caspar Warnawa als de nieuwe voorzitter van RET Twente! Caspar woont in Nijverdal met zijn vrouw en drie kinderen. Hij heeft ruim 19 jaar ervaring in de zorgsector, waarvan 15 jaar bij Ambiq in de residentiële zorg. Zijn betrokkenheid begon in 2014 toen Ambiq de zorgvorm J-SG LVB (jeugd-sterk gedragsgestoord) kreeg toegewezen, wat hem intensief betrok bij complexe zorgvraagstukken en emotionele overleggen.

Caspars sollicitatie naar het voorzitterschap van RET Twente werd gedreven door zijn deelname aan de visie-ontwikkelingsdagen van RET 2.0 in oktober 2023. De kernwaarde 'doen wat nodig is' en de kans om een verbindende rol te spelen tussen zorginstellingen in Twente, motiveerden hem om deze uitdaging aan te gaan. Hij is in staat om snel draagvlak te creëren voor gezamenlijke plannen in complexe situaties. 

Caspar benadrukt het belang van wederzijds begrip en consensus in zorgtrajecten, waarbij hij gelooft dat effectieve behandelingen alleen succesvol kunnen zijn als alle betrokkenen achter de gemaakte afspraken staan. Over het bepalen van een koers heeft hij een duidelijke mening. Er kan een koers worden vastgesteld, maar men moet niet koste wat het kost vasthouden aan die koers. Het is belangrijk om te erkennen wanneer iets minder goed ging of niet goed paste en dan de koers bij te stellen.

 


Samenwerking RET-Twente en Team AnderS om uithuisplaatsing te voorkomen

In maart 2024 startte Team AnderS in Twente. Dit artikel illustreert hoe de samenwerking tussen het RET en Team AnderS verloopt aan de hand van een casus. De samenwerking is er om uithuisplaatsing te voorkomen.

Casusomschrijving

Een aanmelder heeft contact opgenomen met de RET-voorzitter Twente om mee te denken in een casus van een jeugdige. De jongen die het betreft woont samen met zijn ouders en vier broertjes en zusjes in een eengezinswoning. De jongen is bekend met ontwikkelingsproblematiek. Deze problematiek zorgt voor escalaties in de thuissituatie. De hulp voor de jongen wordt vormgegeven door het gezin, waarbij er een PGB is voor de inzet van extra ondersteuning om ouders te ontlasten. Er is al eerdere hulpverlening in het gezin geweest, zoals diagnostisch onderzoek, psycho-educatie, gezinsbehandeling, medicamenteuze behandeling, en individuele behandeling en/of begeleiding.

Hulpvraag aan het RET

De aanmelder heeft contact opgenomen met het RET om een uithuisplaatsing te voorkomen. De ouders willen graag alles proberen om hun kind thuis te laten opgroeien en een uithuisplaatsing te voorkomen. Wat is er nodig voor ieder uit het gezin om het thuis fijn te hebben? Wat is er mogelijk en haalbaar?

Lees hier het volledige artikel



In onze volgende nieuwsupdate delen we de rode draden uit het RET, lees je natuurlijk meer over impulsgelden en delen we kennis en ervaringen over casuïstiek. We wensen je een hele fijne zomer.

We vinden het belangrijk dat het hele netwerk op de hoogte is van de ontwikkelingen in ons netwerk, de impulsgelden en de mogelijkheden en het RET, dus stuur deze mail vooral door aan je netwerk.

Graag op de hoogte blijven van alle activiteiten en ontwikkelingen van het Expertisenetwerk? Je kunt je hier inschrijven voor de nieuwsbrief. 

Expertisenetwerk Jeugd Overijssel   |   contact@expertisenetwerkjeugdoverijssel.nl

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je hiervoor bent aangemeld. Wij gebruiken jouw mailadres niet voor andere doeleinden dan het versturen van deze nieuwsbrief.

{modify}Wijzig jouw aanmelding{/modify}

Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen, klik hier om je uit te schrijven.