Miranda Velthuis is Orthopedagoog-Generalist en werkt inmiddels 19 jaar in de jeugdverslavingszorg. Halverwege mei begon ze aan haar nieuwe uitdaging bij het Expertisenetwerk als netwerkcoördinator. Ze combineert deze functie met andere werkzaamheden binnen de jeugdverslavingszorg, waaronder haar werk voor Tactus en Verslavingskunde Nederland. 

Verslavingszorg is altijd een onderdeel geweest in haar carrière. Ze startte als orthopedagoog en volgde later de opleiding tot Orthopedagoog-Generalist, waardoor ze nieuwe rollen en verantwoordelijkheden kon aannemen. Ze verbindt de juiste facetten met elkaar en zorgt ervoor dat vastgelopen situaties weer in beweging komen, dit is iets wat haar blij maakt. In haar vrije tijd wandelt Miranda graag en is ze graag creatief bezig in huis of aan de knutseltafel met haar kinderen.

Haar rol bij het Expertisenetwerk

Miranda is altijd actief betrokken geweest bij het Expertisenetwerk vanuit de verslavingszorg. Met haar nieuwe functie als netwerkcoördinator voegt ze waarde toe vanuit een andere rol en heeft ze een verbindende functie. Ze kan nu van binnenuit werken aan de thema’s die ze goed kent. Dit is ook de reden waarom Miranda voor deze functie heeft gekozen.

Ze vindt het een uitdaging om expertise, kennis en mensen samen te brengen, zodat bestaande ideeën en oplossingen versterkt worden en daadwerkelijk ingezet kunnen worden voor de Overijsselse Jeugd. Binnen Tactus heeft ze gemerkt dat dit haar gelukkig maakt. Ze wil dit ook graag buiten Tactus doen om de thema’s te verbreden en zichzelf te blijven uitdagen. Haar grootste uitdaging bij haar huidige rol? Zorgen dat er een blijvende verandering komt in de jeugdhulp. Er zijn veel goede ideeën en oplossingen, maar ze wil dat deze volledig van de grond komen.

De opgaven waar Miranda zich momenteel op focust

Miranda heeft verschillende opgaven waar ze zich mee bezighoudt. Momenteel ligt haar focus op de ‘verklarende analyse’, ‘Jim, jouw ingebrachte mentor’ en ‘complexe scheidingen’.

De verklarende analyse is een methode die niet kijkt naar klachten en symptomen, maar juist naar de oorzaken waarom jongeren vastlopen, in relatie tot de gezins- en omgevingsfactoren. In de hulpverlening wordt vaak geen gerichte analyse gemaakt van hoe bepaald gedrag ontstaat en wat jongeren zelf hebben ondernomen in deze situaties. De verklarende analyse gaat helpen om beter in te zoomen op deze situaties en kijkt naar wat er in de basis nodig is rondom de ontstaansgeschiedenis van het gedrag dat wordt gezien.

Jim staat voor ‘Jouw ingebrachte mentor’. We zijn gewend geraakt om jongeren die hulp vragen direct te koppelen aan professionals, terwijl we terug moeten naar het netwerk van de cliënt, aldus Miranda. Bij Jim wordt aan de jongere gevraagd wie in zijn of haar omgeving impact heeft gehad, zoals een oom, tante of andere betrokkene uit het privé-netwerk. Deze persoon heeft samen met de jongere inspraak in wat er gebeurt aangaande de inzet van de hulpverlening. Het is een andere manier van kijken naar de situatie van jongeren, wat van iedereen iets vraagt. Het is belangrijk om nog meer aandacht te hebben voor het netwerk bij intake- of plaatsingsgesprekken, zodat er beter naar de jongere zelf geluisterd wordt, soms via de mentor.

Het thema ‘complexe scheidingen’ spreekt meer voor zich, maar verdient het toch zeker ook om in dit interview genoemd te worden. Miranda draagt vanuit haar rol graag bij aan de mooie ontwikkelingen die er al zijn binnen deze opgave.

Wil je in gesprek met Miranda?

Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-27128425.

 

Gerelateerde onderwerpen