Di 17 december 2024

Aan het einde van het jaar 2024 blikt Programmamanager Saskia Prijs terug op de Bovenregionale samenwerking. Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel is er voor jeugdigen en gezinnen met complexe en meervoudige hulpvragen in heel Overijssel. Saskia: "Jeugdigen met complexe en meervoudige hulpvragen verdienen passende hulp en goed onderwijs in een beschermende omgeving. Zij verdienen liefdevolle en menselijke hulp, waarbij het gewone leven een uitgangspunt is." Deze hulp wordt geboden in de thuissituatie. Als thuis wonen (tijdelijk) niet kan, dan kan een jeugdige terecht in een pleeggezin of in een gezinshuis. Als dat niet mogelijk dan is er een kleinschalige voorziening waar de jeugdige kan wonen: zo huiselijk mogelijk, ingebed in de maatschappij, zodat de jeugdige deel kan blijven nemen aan het gewone leven. In deze visie past dat we stoppen het plaatsen van kinderen in van de samenleving afgezonderde (gesloten) locaties.

Di 17 december 2024

Eind november 2024 organiseerde Actielijn 1 van de Samenwerkingsagenda jeugdhulp Twente de tweede editie van het Versnellingsatelier. RET Twente is onderdeel van de Versnellingsaanpak. RET-voorzitter Twente Caspar Warnawa praat je even bij over de Versnellingsaanpak en hoe we in 2025 verder gaan.

Caspar: “Regio Twente is volop in beweging met de Versnellingsaanpak. Tijdens het Versnellingsatelier waren ruim 160 aanwezigen. Zo zie je maar hoe deze aanpak leeft onder professionals in Twente. Samen hebben we de verbinding opgezocht, elkaar geïnspireerd en waardevolle kennis gedeeld. We gingen in op het nut en de noodzaak van de Versnellingsaanpak en hoe TeamAnders een verschil maakt.

Di 17 december 2024

Al eerder schreven we over het Leernetwerk Ervaringsdeskundigheid Jeugd Overijssel (LEJO). Toen was het LEJO in oprichting, inmiddels is het leernetwerk van start.

De jeugdzorg staat voor een grote inhoudelijke uitdaging. Hierbij staat het beter aansluiten bij de wensen en de hulpvraag van kinderen, jongeren en (pleeg)ouders centraal. Ervaringskennis is een bron van kennis die de jeugdhulp hierbij kan helpen. Het goed ontwikkelen en implementeren van deze bron van kennis blijkt in de praktijk voor veel organisaties een uitdaging. Om deze reden is het lectoraat GGZ en Samenleving met zeven grote jeugdhulporganisaties en drie gemeenten in de provincie Overijssel, met een bijdrage vanuit de Impulsgelden vanuit het Expertisenetwerk, ervaringskennis aan het implementeren.

Di 17 december 2024

Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel stelt budget beschikbaar om hiaten in het jeugdzorglandschap van Overijssel op te lossen. Deze impulsgelden zijn o.a. bedoeld voor zorgaanbieders en gemeenten om vanuit samenwerking passende hulp te organiseren. Vanuit het Expertisenetwerk volgen we deze projecten.

Eén van de projecten die we ondersteunen is Pleegzorg Dichtbij. Dit project liep al bij Trias in IJsselland en boekt goede resultaten. Sinds 1 juli 2024 is Jarabee in Twente gestart met het project Pleegzorg Dichtbij.

Di 17 december 2024

Het uitgangspunt is dat casuïstiek, hoe complex ook, wordt besproken en opgelost in het Regionaal Expertteam (RET). Bij het RET staan jeugdigen altijd centraal en zijn zij en hun ouder(s)/begeleider(s) aanwezig. Indien nodig dan kan de RET-voorzitter het Expertisenetwerk vragen om te helpen tot een passende oplossing te komen.

Daarnaast willen we van deze (bijna) vastgelopen casuïstiek leren. Wat zijn bijvoorbeeld cruciale momenten geweest in een casus? Wat is goed gegaan of wat hadden we anders kunnen doen? Wat zijn rode draden in de casuïstiek. We willen hier met het hele netwerk van leren. Dit keer delen we de casus van S. bij RET IJsselland.

Di 19 november 2024

We hebben een enquête uitgezet in het netwerk om te onderzoeken welke kennis voorhanden is en waar de behoeften liggen.

Di 05 november 2024

In het voorjaar is Miranda Velthuis gestart als netwerkcoördinator bij het Expertisenetwerk. Ze combineert deze functie met werkzaamheden binnen de jeugdverslavingszorg. De combinatie van de werkzaamheden brengt veel, maar blijkt voor de lange termijn geen duurzame combinatie te zijn. Miranda zal dan ook op korte termijn stoppen bij het Expertisenetwerk.

Wo 10 juli 2024

In maart 2024 startte Team AnderS in Twente. Dit artikel illustreert hoe de samenwerking tussen het RET en Team AnderS verloopt aan de hand van een casus. De samenwerking is er om uithuisplaatsing te voorkomen.

Wo 10 juli 2024

Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel biedt sinds 2021 impulsgelden om hiaten in de jeugdzorg op te lossen en kennis te vergroten. Deze steun helpt jeugdhulporganisaties en gemeenten om passende hulp te organiseren of onderzoek te doen naar effectieve methoden. Afgelopen maand spraken we met Jildou Van der Velde, systeemtherapeut bij Karakter, over haar onderzoek naar Family-Based Treatment (FBT) bij eetstoornissen onder jongeren, samen met GZ-psycholoog Andrea Schapink.

Di 09 juli 2024

Per 1 mei is Esther Roenhorst gestart als Netwerkcoördinator bij het Expertisenetwerk jeugd Overijssel. Esther heeft een uitgebreide achtergrond in de jeugdzorg, met werkervaring bij organisaties zoals Pactum en Ambiq in verschillende functies, waaronder gezinshulpverlener, en heeft zich gericht op adoptie- en pleegzorgproblematiek. 

Di 09 juli 2024

Miranda Velthuis is Orthopedagoog-Generalist en werkt inmiddels 19 jaar in de jeugdverslavingszorg. Halverwege mei begon ze aan haar nieuwe uitdaging bij het Expertisenetwerk als netwerkcoördinator. Ze combineert deze functie met andere werkzaamheden binnen de jeugdverslavingszorg, waaronder haar werk voor Tactus en Verslavingskunde Nederland. 

Di 09 juli 2024

Per 1 september is er een nieuw gezicht te vinden bij het RET Twente; Caspar Warnawa! We heten hem van harte welkom! Caspar was op zoek naar een nieuwe uitdaging, deze heeft hij bij ons gevonden! In onderstaand interview maken we nader kennis met hem.

Wo 15 mei 2024

Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel stelt sinds 2021 budget beschikbaar om hiaten in het jeugdzorglandschap op te lossen. Deze impulsgelden zijn bedoeld voor zorgaanbieders en gemeenten om vanuit samenwerking passende hulp te organiseren. Vanuit het Expertisenetwerk volgen we deze projecten, om kennis en kunde in ons netwerk te delen.

Trias Jeugdhulp heeft, mede vanuit de impulsgelden, in het najaar van 2021 vier verblijfsplekken bij locatie De Zwanenberg geopend voor jongeren met een vorm van autisme en bijkomende problematiek. Inmiddels is de locatie ruim twee jaar open.

Wo 15 mei 2024

Op 12 maart j.l. zijn de actielijnen 1 en 4 van de Samenwerkingsagenda jeugdhulp Twente officieel gestart met de Versnellingsaanpak. In de maanden ervoor hebben projectleiders Esther van den Broeke en Yvonne Booiman achter de schermen, samen met zorgaanbieders, gemeenten, onderwijs en GI’s, alles in gereedheid gebracht. De Versnellingsaanpak, met een verandering van werkwijze bij RET Twente en de inzet van Team AnderS, vraagt een heleboel creativiteit en samenwerking van alle betrokkenen. In dit artikel kijken we terug naar de totstandkoming van de inzet van de Versnellingsaanpak in Twente en hoe de eerste maand is verlopen. Esther van den Broeke vertelt ons er meer over.

Wo 15 mei 2024

Ervaringskennis als een bron van kennis is al langere tijd niet meer weg te denken uit jeugdhulp. Onze collega Lieke Helmes deed vorig jaar onderzoek naar cliëntperspectief en publiceerde de resultaten in een uitgebreide visuele checklist, boordevol voorbeelden in onze provincie. Daarnaast heeft Trias Jeugdhulp gestart met een implementatietraject ervaringsdeskundigheid en samen met hogeschool Windesheim een projectaanvraag opgesteld. De visuele checklist en de projectaanvraag vormden het startpunt voor de impulsaanvraag Leernetwerk Ervaringsdeskundigheid Jeugd Overijssel (LEJO) van het lectoraat GGZ en Samenleving van Windesheim in samenwerking met Trias Jeugdhulp.

Wo 15 mei 2024

In het Regionaal Expertteam (RET) proberen we samen met jeugdigen, ouders en professionals te zoeken naar een passende oplossingen voor jeugdigen met complexe en meervoudige hulpvragen. Van deze casussen kunnen en willen we als RET en Expertisenetwerk veel leren.

Do 02 mei 2024

Voor iedere jeugdige uit de regio een passende oplossing, ongeacht de complexiteit van de hulpvraag. Daarvoor staan jeugdigen, ouders, zorgaanbieders en jeugdzorgregio’s aan de lat. Als voorzitter heb je hierin een verbindende rol om de samenwerking in complexe casuïstiek te bewerkstelligen.

Vr 26 april 2024

In goed overleg is RET-voorzitter Helen Nijhuis afgelopen maand gestopt als voorzitter van RET Twente. We bedanken Helen voor haar enorme inzet het afgelopen jaar en wensen haar alle plezier en succes in haar toekomstige baan! Per 1 mei zal Esther Roenhorst de rol van RET-voorzitter tijdelijk op zich nemen.

Wo 10 januari 2024

Als Netwerk coördinator heb je hart voor de Overijsselse jeugd, een baan waarin je ertoe doet! Je fungeert als eerste aanspreekpunt voor alle betrokken organisaties. Een veelzijdige baan waar je juist de verbinding en samenwerking opzoekt en stimuleert.

Wo 01 november 2023

In september is Saskia Prijs gestart als nieuwe Programmamanager van het Expertisenetwerk. Ze is in Twente een bekend gezicht en zal dat in IJsselland ook snel worden. Ze heeft in de afgelopen weken al een heel aantal netwerkpartners gesproken en ze komt ook graag met jou in contact. Je kunt Saskia bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ze stelt zich even voor.