De Regionale Expertteams van IJsselland en Twente zijn onderdeel van het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel. Het uitgangspunt is dat casuïstiek, hoe complex ook, wordt besproken en opgelost in het Regionaal Expertteam (RET).

Bij het RET staan jeugdigen altijd centraal en zijn zij en hun ouder(s)/begeleider(s) aanwezig. Het Expertisenetwerk ondersteunt het RET om tot passende oplossingen te komen in complexe situaties.

Hoe beter het RET georganiseerd is, hoe minder casuïstiek er uiteindelijk bij het Expertisenetwerk terecht komt. Ons doel is dat alle casuïstiek altijd op lokaal of regionaal niveau wordt opgepakt. Casuïstiek behandelen we in principe niet op bovenregionaal niveau; wij zien dit als een niet-noodzakelijke opschaling die niet bijdraagt aan het beter oplossen van problemen. De bestuurders van 25 gemeenten, 3 GI’s en 14 zorgaanbieders hebben een samenwerkingsconvenant opgesteld.

Het Expertisenetwerk is er om het RET te ondersteunen, te faciliteren en om ze voortdurend nog beter te maken, zodat we op regionaal niveau, hoe complex de casus ook is, een oplossing kunnen bieden aan jeugdigen en ouders. Het Expertisenetwerk versterkt de doorontwikkeling van het RET in Overijssel.

Binnen het Expertisenetwerk Overijssel evalueren we het RET regelmatig, leren we van de casuïstiek die wordt besproken en er kan altijd een professional met specifieke expertise aanschuiven bij het RET.

Aanmelden RET

Wil jij gebruik maken van de mogelijkheden van de RET’s? We willen dat er zo min mogelijk sprake is van opschaling. Dat betekent dat er wel een paar voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen. Kan jij alle onderstaande punten met “ja” beantwoorden? Dan kan je het aanmeldformulier insturen met de gevraagde documenten en nemen we contact met je op.

  • Doe je deze aanmelding samen met de jongere of je hulpverlener?
  • Is er een MDO* geweest?
  • Is er een verklarende analyse?
  • Is er een vraag/wens van de jongere?
  • Is het bekend waarom oplossingen niet hebben gewerkt?

Heb je alle bovenstaande vragen met “ja” beantwoord? Dan kun je het aanmeldformulier om aan te melden hier downloaden, invullen en samen met de gevraagde documenten sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We hebben een privacyverklaring opgesteld hoe we omgaan met persoonsgegevens. 

Download aanmeldformulier

Financiering van maatwerkoplossingen

Vanuit het RET Overijssel kan aanspraak gemaakt worden op de financiering van maatwerkoplossingen (casuïstiekgebonden), waarbij er altijd eerst gebruik gemaakt wordt van reguliere gelden.

  • Klik hier voor de spelregels voor financiering van maatwerkoplossingen vanuit de Regionale Expertteams (casuïstiekgebonden)
  • Klik hier voor het concept-aanvraagformulier voor financiering van maatwerkoplossingen vanuit de Regionale Expertteams (casuïstiekgebonden)
  • Klik hier voor de antwoorden op veelgestelde vragen

Aanvragen voor financiering van maatwerkoplossingen kunnen het hele jaar door worden aangevraagd.