Bovenregionale samenwerking: update december 2024
Aan het einde van het jaar 2024 blikt Programmamanager Saskia Prijs terug op de Bovenregionale samenwerking. Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel is er voor jeugdigen en gezinnen met complexe en meervoudige hulpvragen in heel Overijssel. Saskia: "Jeugdigen met complexe en meervoudige hulpvragen verdienen passende hulp en goed onderwijs in een beschermende omgeving. Zij verdienen liefdevolle en menselijke hulp, waarbij het gewone leven een uitgangspunt is." Deze hulp wordt geboden in de thuissituatie. Als thuis wonen (tijdelijk) niet kan, dan kan een jeugdige terecht in een pleeggezin of in een gezinshuis. Als dat niet mogelijk dan is er een kleinschalige voorziening waar de jeugdige kan wonen: zo huiselijk mogelijk, ingebed in de maatschappij, zodat de jeugdige deel kan blijven nemen aan het gewone leven. In deze visie past dat we stoppen het plaatsen van kinderen in van de samenleving afgezonderde (gesloten) locaties.
Saskia: "Er zijn stappen gezet, maar helaas lukt bovenstaande nog niet altijd en vallen er nog steeds jeugdigen tussen wal en schip. Jaarlijks stellen we vanuit het Expertisenetwerk een rode draden analyse over ons landsdeel op. Het herhaaldelijk benoemen van de rode draden uit de casuïstiek van het regionaal expertteam (RET) IJsselland en Twente, heeft de afgelopen jaren nog niet geleid tot de gewenste transformatie in ons landsdeel."
Rode draden analyses
In eerdere rode draden analyses zijn oorzaken van ontbrekende passende jeugdhulp en ‘doelgroepen’ in kaart gebracht. Een belangrijke rode draad is gebrekkige integrale samenwerking. Het gaat dan om de samenwerking tussen gemeenten, jeugdbescherming, jeugdhulporganisaties en andere partijen op casuïstiekniveau, maar ook op transformatieniveau. Maar waarom lukt de samenwerking dan onvoldoende?
Saskia: "Dit jaar hebben we deze knelpunten uitgewerkt in een nieuwe rode draden analyse. Op basis van deze analyse hebben we voorstellen aan de stuurgroep van het Expertisenetwerk gedaan." De stuurgroep van december 2024 stond in het teken van het versterken van de beide jeugdregio’s en de bovenregionale samenwerking. De regio’s Twente en IJsselland staan namelijk voor een gedeelde uitdaging in de jeugdhulp: het bieden van tijdige, passende hulp aan jeugdigen en gezinnen met complexe hulpvragen. Om de huidige fragmentatie, gebrek aan overzicht en regie, de financiële druk en het ontbreken van passende hulp aan te pakken, is intensieve samenwerking onmisbaar. Saskia: "In de stuurgroep is afgesproken om in 2025 aan de slag te gaan met de positionering van de RET’s en met de bovenregionale samenwerking. Dat kunnen we alleen samen met alle gemeenten, jeugdhulpaanbieders, onderwijs en GI's."
Ondanks dat de samenwerking onvoldoende resulteert in passende ondersteuning voor jeugdige met complexe en meervoudige hulpvragen, is het ook goed om terug te kijken naar wat wil goed ging in 2024 en hoopvol 2025 in te gaan. Saskia: "We zien in zowel IJsselland als Twente steeds meer goede initiatieven ontstaan om aan te sluiten bij onze jeugdigen en om hen onvoorwaardelijke hulp en ondersteuning te bieden."
We danken je voor de samenwerking afgelopen jaar en wensen je een hele fijne jaarwisseling. Laten we in 2025 de samenwerking naar het volgende niveau brengen.