Eind november 2024 organiseerde Actielijn 1 van de Samenwerkingsagenda jeugdhulp Twente de tweede editie van het Versnellingsatelier. RET Twente is onderdeel van de Versnellingsaanpak. RET-voorzitter Twente Caspar Warnawa praat je even bij over de Versnellingsaanpak en hoe we in 2025 verder gaan.

Caspar: “Regio Twente is volop in beweging met de Versnellingsaanpak. Tijdens het Versnellingsatelier waren ruim 160 aanwezigen. Zo zie je maar hoe deze aanpak leeft onder professionals in Twente. Samen hebben we de verbinding opgezocht, elkaar geïnspireerd en waardevolle kennis gedeeld. We gingen in op het nut en de noodzaak van de Versnellingsaanpak en hoe TeamAnders een verschil maakt.

AnderS denken en doen

Het AnderS denken is voor ons allemaal een uitdaging, en we hebben elkaar nodig om tot nieuwe, out-of-the-box ideeën te komen. Door samen out-of-the-box te denken kunnen we oplossingen realiseren voor jeugdigen om thuis of zo thuis mogelijk op te groeien.”

Dit 'out-of-the-box' denken hoeft niet altijd groot te zijn. Soms is het een kwestie van alle perspectieven op een rijtje zetten, waardoor je tot net die andere invalshoek komt. Andere keren leidt gezamenlijk sparren en overleggen tot nieuwe inzichten. In sommige gevallen is het out-of-the-box denken wel een ingrijpende verandering, zoals het realiseren van een zorgunit naast het ouderlijk huis of het plaatsen van een dakkapel. Door dit soort gezamenlijke momenten van verbinding komt de urgentie weer scherp in beeld, en leren we elkaar ook beter begrijpen. Alle intenties zijn goed, maar elkaar echt horen en begrijpen gebeurt het best in fysieke contactmomenten.

Caspar: “Recent zijn we betrokken geraakt in een casus van een jeugdige waar de gesloten machtiging stopte. Terug naar huis zou geen optie zijn. Er zou eerst nog een tussenstap richting een andere residentiële groep plaats moeten vinden. De jeugdige deed het binnen de gesloten locatie goed en voelde zich daar veilig.

De RET-experts, Team AnderS, de betrokken jeugdzorgaanbieder en de jeugdige zelf hebben in gezamenlijkheid besloten dat de gesloten machtiging verlengd zou worden. De jeugdige zou op de huidige plek blijven met alle vrijheid en thuismomenten die er al waren. In samenwerking met alle betrokken partners werken we nu aan terugkeer naar huis. Deze manier van kijken voorkomt weer een verhuizing voor deze jeugdige en het weer moeten wennen aan een nieuw team en een nieuwe school. Team AnderS wordt de schakel tussen thuis, de jeugdhulpaanbieder en het onderwijs. Korte lijnen, er zijn wanneer het nodig is en bijstellen als de situatie erom vraagt. Dat is hoe we werken binnen de Versnellingsaanpak.”

Speerpunten 2025

Caspar: “Ik ben bezig met een 'rondje langs de velden' om verwijzers en aanbieders extra uitleg te geven en de aanpak van ons allemaal te maken. Uit de gesprekken met deze partners neem ik ontwikkelkansen mee voor het RET en de Versnellingsaanpak. Speerpunten de komende maanden zijn erop gericht dat RET Twente en de Versnellingsaanpak goed te vinden zijn door jeugdigen, ouders en professionals. We worden liever een keer te vaak benaderd dan een keer te weinig.”

Daarom zetten we ook in 2025 de Versnellingsaanpak voort. Alleen door samen te werken en vernieuwend te blijven, kunnen we duurzame veranderingen realiseren. Tijdens het Versnellingsatelier is een Vraag-en-Antwoord-document opgesteld. Hier lees je meer over RET Twente en de Versnellingsaanpak.

Gerelateerde onderwerpen