Impulsprojecten maken het verschil: LEJO
Al eerder schreven we over het Leernetwerk Ervaringsdeskundigheid Jeugd Overijssel (LEJO). Toen was het LEJO in oprichting, inmiddels is het leernetwerk van start.
De jeugdzorg staat voor een grote inhoudelijke uitdaging. Hierbij staat het beter aansluiten bij de wensen en de hulpvraag van kinderen, jongeren en (pleeg)ouders centraal. Ervaringskennis is een bron van kennis die de jeugdhulp hierbij kan helpen. Het goed ontwikkelen en implementeren van deze bron van kennis blijkt in de praktijk voor veel organisaties een uitdaging. Om deze reden is het lectoraat GGZ en Samenleving met zeven grote jeugdhulporganisaties en drie gemeenten in de provincie Overijssel, met een bijdrage vanuit de Impulsgelden vanuit het Expertisenetwerk, ervaringskennis aan het implementeren.
Zij vormen samen het Leernetwerk Ervaringsdeskundigheid Jeugd Overijssel (LEJO). Dit is het eerste leernetwerk van Nederland dat zich hierop richt. Zij ontwikkelen:
- Een visiedocument gericht op de inzet van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.
- Een opleidingsplan en implementatieplan.
Er worden 340 medewerkers/ cliënten/ouders en pleegouders getraind.
Start leernetwerk
Op 12 september 2024 was de formele aftrap van het Leernetwerk Ervaringsdeskundigheid Jeugd Overijssel (LEJO). De onderzoekers van het lectoraat GGZ & Samenleving begeleiden de verschillende werkgroepen, werken producten uit en verzorgen de opleidingen. Hierbij worden ook externe experts betrokken. Lector Alie Weerman van het lectoraat GGZ en Samenleving: “Dit traject levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de jeugdzorg in Overijssel. Uit het praktijkgericht onderzoek dat wij doen, weten we dat mensen die ervaringsdeskundig zijn vaak goed kunnen aangeven wat echt nodig is in de zorg. Ouders, kinderen en gezinnen worden hiermee beter geholpen.”
Meer informatie over het project vind je hier. Daar vind je ook een video van de aftrap van het LEJO-project.