LEJO presenteert Visiedocument Ervaringsdeskundigheid

Het Leernetwerk Ervaringsdeskundigheid Jeugd Overijssel (LEJO) heeft haar visiedocument gepresenteerd. Het visiedocument is gemaakt door professionals en ervaringsdeskundigen uit de jeugdzorg.
De uitgangspunten in het visiedocument:
- Alle ervaringen tellen mee, maar niet alle ervaringen leiden tot ervaringsdeskundigheid;
- Ervaringskennis is een gelijkwaardige kennisbron;
- Werken vanuit gelijkwaardigheid en wederkerigheid vraagt een nieuwe invulling van de beroepsrol in de jeugdzorg.
Projectleider Daantje Daniels: “Met de presentatie van het visiedocument sluit het LEJO de eerste fase af; er is een gedeelde visie. Nu is het tijd voor implementatie. Iedere deelnemende organisatie gaat nu aan de slag met een implementatieplan voor ervaringsdeskundigheid.”
Aan het LEJO nemen zeven jeugdzorgorganisaties deel: Trias, Accare, Karakter, Dimence, Pactum, Ambiq, Jeugdbescherming Overijssel en drie gemeenten: Zwolle, Deventer en Oldenzaal. Binnen het LEJO werken de deelnemende organisaties gezamenlijk aan de doelstelling op drie vlakken:
• een visiedocument gericht op de inzet van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid
• een opleidingsplan
• een implementatieplan
Ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid wordt binnen deze organisaties methodisch ingezet en op duurzame wijze gewaarborgd. Tijdens de looptijd van LEJO worden er (basis)trainingen en opleidingstrajecten gegeven met diverse startmomenten. Er worden in totaal 340 medewerkers, cliënten, ouders en pleegouders getraind.
Daarnaast organiseert het LEJO ook gratis toegankelijke themabijeenkomsten voor mensen en organisaties die niet betrokken zijn bij het LEJO maar wel interesse hebben in de ontwikkelingen binnen dit project. Deze themabijeenkomsten vinden plaats op Windesheim. Deze bijeenkomsten zijn op:
• 22 september 2025 van 13:30-16:00
• 12 januari 2026 van 13:30-16:00
• 26 juni 2026 slotsymposium, locatie en tijd volgt nog.
Wil je je aanmelden voor een themabijeenkomst? Mail dan naar:
De jeugdzorg staat voor een grote inhoudelijke uitdaging. Hierbij staat het beter aansluiten bij de wensen en de hulpvraag van kinderen, jongeren en (pleeg)ouders centraal. Ervaringskennis is een bron van kennis die de jeugdhulp hierbij kan helpen. Binnen het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel zetten we in op verschillende manieren van uitbreiding van ervaringsdeskundigheid. Onder andere door het Leernetwerk Ervaringsdeskundigheid Jeugd Overijssel (LEJO) te financieren vanuit onze Impulsgelden. Binnen het LEJO wordt de stem van jeugdigen en (pleeg)ouders gelijkwaardig gepositioneerd ten opzichte van die van professionals en wetenschappers. Door medewerkers eveneens te stimuleren eigen ervaringen passend te benutten ontstaat menselijke, zorgzame en authentieke nabijheid.