Impulsprojecten maken het verschil: Pleegzorg Dichtbij
Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel stelt budget beschikbaar om hiaten in het jeugdzorglandschap van Overijssel op te lossen. Deze impulsgelden zijn o.a. bedoeld voor zorgaanbieders en gemeenten om vanuit samenwerking passende hulp te organiseren. Vanuit het Expertisenetwerk volgen we deze projecten.
Eén van de projecten die we ondersteunen is Pleegzorg Dichtbij. Dit project liep al bij Trias in IJsselland en boekt goede resultaten. Sinds 1 juli 2024 is Jarabee in Twente gestart met het project Pleegzorg Dichtbij.
De geleerde lessen in IJsselland worden overgedragen aan Jarabee om een vliegende start te maken. Trias en Jarabee trekken samen op in deze ontwikkeling. Voor deze nieuwsupdate spraken we met Judith Borghuis, projectleider van Pleegzorg Dichtbij Jarabee, en Anne-Marie Aal, die in de uitvoering werkt en zoekt naar kindgerichte plekken in Twente.
Onvoldoende pleeggezinnen in Twente
Judith: “Op dit moment zijn er onvoldoende pleeggezinnen in de regio Twente beschikbaar voor kinderen met steeds complexere hulpvragen. Tegelijk zien wij dat de reguliere wervingsavonden voor pleeggezinnen steeds minder nieuwe pleeggezinnen in het ‘bestand’ opleveren. Door verloop in de bestandspleeggezinnen en breakdown (een voortijdige of ongunstige afgebroken plaatsing om een negatieve reden) zien wij een afname van het aantal beschikbare bestandspleeggezinnen. Daarbij willen wij voor de kinderen het liefst een pleeggezin die zo dicht mogelijk bij hun eigen omgeving is en die goed aansluit bij het kind. Bij voorkeur een deeltijdgezin als dit haalbaar is. Dit is bij bestandspleeggezinnen lastiger en bij een plaatsing verandert er vaak veel in de leefomgeving van het kind. Daarom willen wij inzetten op kindgericht werven.”
Pleegzorg Dichtbij is letterlijk dichtbij
Pleegzorg Dichtbij is een andere nieuwe manier van werven, namelijk kindgericht werven. Een belangrijk verschil met netwerkpleegzorg is dat het niet gaat om een plaatsing het bestaande netwerk van het kind. In dat bestaande netwerk is namelijk al naar een oplossing gezocht, maar helaas niet gevonden. Een belangrijk verschil met bestandspleegzorg is dat het niet gaat om aspirant pleegouders, die zich al in de ‘kaartenbak’ van een pleegzorgaanbieder bevinden. Anne-Marie: “Het gaat er dus om dat we op maat van precies dat ene kind actief het netwerk groter maken. We gaan op zoek naar potentiële pleegouders die zich aangesproken voelen door het profiel van het betreffende kind en zijn ouders.”
Bij kindgericht werven wordt er naar een passend gezin gezocht, dat aansluit bij de achtergrond van het kind en de ouders. Bij voorkeur bevindt dit gezin zich zowel inhoudelijk als geografisch in de omgeving van een kind.
Anne-Marie: “Door middel van sociale media en het actief zoeken binnen bijvoorbeeld een school, een club of sportvereniging, zoeken we samen met ouders en lokale toegang naar een geschikt pleeggezin. Zo heb ik net een pleeggezin dicht bij een meisje van 6 jaar gevonden, dat echt past bij de ouders, de pleegouders en het meisje zelf.”
Voor bijna ieder kind wat niet met spoed een pleeggezin nodig heeft, is deze aanpak passend. Vooral bij deeltijd pleegzorg is de letterlijke nabijheid zeer belangrijk. Door dit in te zetten kunnen kinderen gedeeltelijk thuis blijven wonen. Deze manier van werven maakt maatwerk beter mogelijk. Ook voor kinderen uit residentiële zorg kan de matching passender worden gemaakt. Het kind kan bijvoorbeeld eerst in de weekenden, terwijl de behandeling op de groep wordt voortgezet en dit op deze manier, op maat, steeds verder uitbouwen naar voltijd pleegzorg.
Aanvullend op de reguliere werving
Pleegzorg Dichtbij wordt ondersteund door middel van impulsgelden van het Expertisenetwerk om deze nieuwe aanpak te implementeren. Inmiddels is het team compleet om in Twente het verschil te maken voor jeugdigen die tijdelijk of parttime pleegzorg nodig hebben. Judith: “Met dit team gaan we de aankomende tijd op pad om meer aandacht te vragen voor Pleegzorg Dichtbij en het netwerk uit te nodigen samen te bouwen aan deze aanpak. We organiseren binnenkort een webinar voor professionals." Wil je op de hoogte gehouden worden over Pleegzorg Dichtbij of heb je vragen, stuur dan een mail naar Judith, via