Impulsgelden
Gehonoreerde aanvragen Impulsgelden 2024
Impulsgelden - Gehonoreerde aanvragen Impulsgelden 2024
1: Gezamenlijke triage K-EET
Beschrijving aanvraag
De aanvraag betreft deelname aan het landelijke programma K-EET, dat staat voor "Ketenaanpak Eetstoornissen". Het doel van K-EET is om kinderen en jongeren met (potentiële) eetstoornissen eerder te herkennen, beter te begrijpen en sneller en effectiever te behandelen. Het programma richt zich op het opzetten van bovenregionale netwerken om de zorg voor deze doelgroep te verbeteren, waarbij
Overijssel wordt vertegenwoordigd door het bovenregionale Expertisenetwerk.
Deze aanpak erkent de complexiteit van eetstoornisproblematiek en benadrukt de noodzaak van samenwerking tussen verschillende zorgpartijen, ervaringsdeskundigen, naasten en wetenschappers. Door gezamenlijke inspanningen wil men de zorgkwaliteit verbeteren en de ernstige gevolgen van eetstoornissen bij jongeren verminderen.
Aanvragers
Samenwerkingsverband K-EET
Advies Expertisenetwerk
De aanvraag is positief beoordeeld. De aanvraag voldoet aan het doel van de impulsaanvragen, namelijk om de ontwikkeling van niet-casusgebonden oplossingen te bevorderen. Daar waar het zorglandschap niet toereikende mogelijkheden voor situaties met meervoudige problematiek biedt of om het vastlopen van deze situaties voorkomt.
2: Neerzetten Versnellingsaanpak Twente
Beschrijving aanvraag
In Twente worden meer jeugdigen uithuisgeplaatst dan het landelijke gemiddelde. Pogingen om dit aantal te verminderen zijn onvoldoende gebleken, en het aantal jeugdigen in Jeugdzorgplus is toegenomen. Het Expertisenetwerk vindt dat deze situatie moet veranderen.
Jeugdhulp moet zo worden aangeboden dat jeugdigen thuis kunnen blijven, wat extra aandacht en aanpassing van het ambulante zorgaanbod vereist. Soms is uithuisplaatsing echter onvermijdelijk.
De Versnellingsaanpak Jeugd Twente (RET 2.0 en Team AnderS) zal helpen het aantal en de duur van uithuisplaatsingen te verminderen. Dit gebeurt in samenwerking met gemeenten, lokale toegangen, gecertificeerde instellingen, zorgaanbieders en gezinnen.
Aanvragers
OZJT, namens gemeenten, aanbieders en JBOV
Advies Expertisenetwerk
De aanvraag heeft een positieve beoordeling gekregen. Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel waardeert dat een brede afvaardiging uit het jeugdzorglandschap en het onderwijs zich heeft gebogen over de vraag hoe uithuisplaatsingen in Twente kunnen worden voorkomen. Dit maakt het plan een gezamenlijk initiatief van gemeenten, de regio, jeugdhulpaanbieders, jeugdbescherming, de Raad voor de Kinderbescherming, VTT en het onderwijs.
3: Leren van medewerkers in het kader van het programma Doen Wat Werkt
Beschrijving aanvraag
Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel ziet dat Jarabee met haar deelname aan het landelijke programma 'Doen wat werkt' bijdraagt aan betere zorg voor jeugdigen en gezinnen met complexe hulpvragen, vooral bij complexe echtscheidingen. De aanvraag richt zich op onderzoek en leren in de regio.
Het programma ‘Doen wat werkt’ is per 1 januari 2024 gestart en duurt zes jaar. Het richt zich op het ontwikkelen en onderzoeken van manieren van leren op de werkvloer voor professionals.
Dit programma focust op drie veelgebruikte onderdelen van hulpaanbod in de jeugdzorg:
Samen beslissen met ouders en jeugdigen.
Toepassen van gesprekstechnieken die helpen bij het reguleren van emoties.
Toepassen van gesprekstechnieken om sociale en probleemoplossende vaardigheden te versterken.
Door deze elementen goed toe te passen, wordt verwacht dat de kwaliteit van hulp verbetert en daarmee ook de resultaten voor jeugdigen en gezinnen.
Aanvragers
Jarabee
Saxion
Hogeschool Amsterdam
Advies Expertisenetwerk
De aanvraag heeft een (gedeeltelijk) positieve beoordeling gekregen. Jarabee sluit met de aanvraag aan bij de regionale opgave van complexe scheidingen. Bovendien past de aanvraag bij het regionale belang van gezamenlijk leren en verbeteren door goed onderbouwde en geïmplementeerde praktijken. Deelname aan dit programma vereist inzet van mensen en middelen van Jarabee.
4: Kindgericht werven Pleegzorg Dichtbij
Beschrijving aanvraag
Bij kindgericht werven wordt gezocht naar een geschikt pleeggezin dat aansluit bij de achtergrond van het kind en de ouders, liefst in de buurt van het kind. Dit wordt gedaan onder de naam "Pleegzorg Dichtbij". Het is een nieuwe en intensieve wervingsmethode, anders dan netwerkpleegzorg (waar binnen het bestaande netwerk van het kind wordt gezocht) en bestandspleegzorg (waarbij gebruik wordt gemaakt van al bekende aspirant-pleegouders). Bij kindgericht werven wordt actief een nieuw netwerk gezocht, gericht op het specifieke kind. Dit gebeurt via social media en door lokaal te zoeken, zoals op scholen of sportverenigingen. Deze methode is vooral geschikt voor deeltijdpleegzorg en kan maatwerk bieden, zelfs voor kinderen uit residentiële zorg.
Kindgericht werven is arbeidsintensief en vereist extra uren van de matchers bij pleegzorgorganisaties. Deze uren vallen buiten de reguliere pleegzorgtarieven. Deze wervingsmethode is aanvullend en vervangt de reguliere werving niet. Het doel is om pleegzorg te versterken als onderdeel van de ambitie in Twente om kinderen zo thuis mogelijk te laten opgroeien.
Aanvragers
Jarabee, Pactum, Ttrias en de 14 Twentse gemeenten
Advies Expertisenetwerk
De aanvraag heeft een positieve beoordeling gekregen. Kijkend naar de doelen kan gesteld worden dat Pleegzorg Dichtbij bijdraagt aan een toename van het aantal (deeltijd) pleeggezinnen. Deze pleeggezinnen worden via de reguliere werving niet gevonden. Pleegzorg Dichtbij draagt bij aan een toename van het aantal kleinschalige, gezinsgerichte woon- en verblijfsvormen in de regio Twente. Kindgericht werven vergroot de goede aansluiting tussen pleeggezin en jeugdige door gericht te zoeken in de eigen omgeving en het netwerk. Hierdoor kunnen jeugdigen zo normaal mogelijk en zoveel mogelijk in hun eigen omgeving (zo thuis mogelijk) opgroeien. Ook is kindgericht werven van belang om de ambitie naar nul uithuisplaatsingen waar te maken.