In het Regionaal Expertteam (RET) proberen we samen met jeugdigen, ouders en professionals te zoeken naar een passende oplossingen voor jeugdigen met complexe en meervoudige hulpvragen. Van deze casussen kunnen en willen we als RET en Expertisenetwerk veel leren.

Zo stellen we onszelf de volgende vragen: Waarom lukt het niet om tot passende oplossingen te komen? Wat zijn cruciale momenten in een casus geweest? Welke keuzes zijn in de loop van de tijd in een casus gemaakt? Kunnen en willen we in het vervolg dingen op een andere manier gaan doen?

Als voorbeeld bespreken we in dit artikel de casus van C.* en wat we hiervan hebben geleerd.

Contextschets

C. is geadopteerd en heeft een Foetaal alcoholsyndroom (FAS). Dit ontslaat door alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap en veroorzaakt een blijvende hersenaandoening. C. heeft hierdoor een forse achterstand in zijn ontwikkeling. Daarnaast is er ook sprake van een onveilige hechting. C. heeft de hele dag nabijheid van een volwassene nodig, die hem helpt om dingen te begrijpen (ook alledaagse gebeurtenissen).

Perspectief van C.

De aanmelding bij het RET is gedaan door de wijkteammedewerker en ouders. De ouders van C. hebben drie jaar gezocht naar een passende woonplek en hulp. De ouders hebben deze zoektocht ervaren als een doolhof waarbij ze van het kastje naar de muur werden gestuurd. Ouders zijn zwaar overbelast geraakt door de 24/7-zorg die C. nodig heeft en het continue alert moeten zijn om onveilige situaties te voorkomen. Dit heeft ouders opgebroken.

Zoeken naar mogelijkheden

De RET-voorzitter heeft alle onderzoeksgegevens, evaluatieverslagen van school, hulpverlening en dagbesteding opgevraagd. Samen met de ouders en met C. is het RET-overleg voorbereid. In het voorbereidende gesprek is toegewerkt naar de kern van de vraag, die vervolgens aan de RET-experts is voorgelegd: help ons om te zoeken naar de best passende woonplek voor C., want het lukt ons niet meer. C. wordt overal afgewezen omdat organisaties zijn situatie zo complex en lastig vinden.

Om een passende woonplek te vinden, was een duidelijk omschreven ‘woonprofiel’ nodig. Dat hebben C. en zijn ouders samen met het RET opgesteld.

Het advies van het RET

Met het opgestelde woonprofiel is de best passende organisatie opnieuw benaderd. Deze organisatie hanteert in hun aannamebeleid een criterium in hoogte van het IQ. C. heeft een hoger IQ dan het het gehanteerde criterium van de organisatie. Omdat het RET een woonprofiel heeft gemaakt, waarin duidelijk naar voren komt dat de aanpak die deze organisatie biedt het beste is voor C., durven ze deze stap wel te nemen. Het woonprofiel gaf ouders, de organisatie en de mogelijke groep waar C. zou kunnen passen, vertrouwen in een oplossing.

C. woont nu sinds enkele weken op zijn nieuwe plek, waarbij school en dagbesteding zijn geïntegreerd.

Hoe kijken de ouders en de betrokken organisatie terug op het RET?

De zoektocht van jaren heeft sporen achtergelaten bij de ouders. Zij nemen nu de tijd om te werken aan hun herstel. Toch kijken ze positief terug op de samenwerking met het RET.

De moeder van C. geeft hierover aan:

Ik ben zeer tevreden over de betrokkenheid van het RET. Ik denk dat het geholpen heeft om deuren te openen, die anders gesloten zouden zijn gebleven. Er is meer overkoepelende hulp nodig voor ouders die in dezelfde situatie zitten! Ik kom zelf uit de hulpverlening als beleidsmedewerker, maar het is echt hogere wiskunde om alle regels en routes te kennen.

De organisatie waar C. inmiddels succesvol is geplaatst zegt over het proces:

Het objectieve beeld en de omschrijving vanuit het RET over het perspectief van C. is zeer helpend geweest om de stap naar plaatsing te nemen.

Wat hebben we geleerd?

55% van de cases die binnenkomen bij het RET gaan over de zoektocht naar passende hulp. Wat helpend is in deze zoektocht is dat er een goede verklarende analyse is of wordt gemaakt en zoals in deze casus een woonprofiel. Dit helpt om de juist hulp of plek te vinden en hierover het gesprek aan te gaan.

Daarnaast zien we dat ouders en/of verzorgers tot op heden maar mondjesmaat de weg naar het RET weten te vinden en daardoor lang aan het zoeken zijn naar passende hulp. Het RET is ook voor hen toegankelijk.

Kom je er niet uit dan mag er altijd om consultatie en advies gevraagd worden. We denken graag mee in een passende oplossing. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

* Niet de echte voorletter. Uiteraard plaatsen we deze informatie na goedkeuring van alle betrokkenen.

Gerelateerde onderwerpen