Per 1 september is er een nieuw gezicht te vinden bij het RET Twente; Caspar Warnawa! We heten hem van harte welkom! Caspar was op zoek naar een nieuwe uitdaging, deze heeft hij bij ons gevonden! In onderstaand interview maken we nader kennis met hem.

Wie is Caspar? 

Caspar woont in Nijverdal met zijn vrouw en drie kinderen. Hij heeft veel ervaring in de wereld van complexe zorg. Ruim 19 jaar was hij leidinggevende bij Ambiq, waarvan 15 jaar binnen de residentiële zorg. In 2014 kreeg Ambiq de zorgvorm J-SG LVB (jeugd-sterkgedragsgestoord) toegewezen. Vanaf dat moment raakte hij betrokken bij deze mooie, maar ook ingewikkelde doelgroep en zat hij vele mooie, ingewikkelde en emotionele overleggen met of over deze doelgroep voor.

Zijn ervaring leert dat het mogelijk is een kind uit het gezinssysteem te halen, maar nooit het gezinssysteem uit een kind. Het is een voorwaarde voor een behandeltraject dat er vanuit alle betrokkenen mandaat is voor de afspraken en het behandeltraject of dit mandaat moet gedurende het traject worden verkregen. Naast zijn werk houdt Caspar ervan om te wandelen, fietsen en fitnessen; een goede manier om af en toe wat stoom af te blazen!

Waarom solliciteerde Caspar voor de functie tot voorzitter van het RET?

In oktober 2023 nam hij namens Ambiq deel aan de dagen waarop de visie voor RET 2.0, team AnderS en de AnderS-ambassadeurs werd ontwikkeld. Hij heeft deze dagen als zeer inspirerend ervaren.  De slogan ‘doen wat nodig is’ en de kans om bij te dragen aan de verbinding tussen zorginstellingen in Twente, stimuleerden hem om te solliciteren op de vacature voor Voorzitter RET Twente toen deze beschikbaar kwam.

Caspar vindt het een uitdaging om mee te denken in interactiepatronen die als ingewikkeld worden ervaren of welke niet helpend zijn in gezinnen, zorg- en onderwijscontexten. Hij kan snel aanvoelen of er mandaat is voor de plannen die gezamenlijk uitgevoerd moeten worden. Als dat draagvlak ontbreekt, is hij degene die weet hoe hij hierover het gesprek moet aangaan. Het is van belang om, ondanks de soms moeilijke situaties, te kijken hoe je als team ervoor zorgt dat er manieren worden gevonden om het voor de ouders makkelijker en dragelijker te maken.

Wanneer er overeenstemming is tussen ouders en de situatie is akkoord, kan er verder gepraat worden over de volgende stappen. Waar gaan we aan werken? Wat gaan de ouders doen, wat hebben de ouders van het team nodig? En hoe zorgen we dat dit een geheel wordt? Deze manier van kijken naar de situatie is ontstaan door de ervaringen van Caspar in de zorg en is een waardevolle kwaliteit voor de rol van voorzitter.

Wat is zijn blik op het bepalen van een koers?

Caspar heeft een duidelijke mening over het naleven van een koers. Er kan een koers worden vastgesteld, maar men moet niet koste wat het kost vasthouden aan die koers. Het is belangrijk om te erkennen wanneer iets minder goed ging of niet goed paste en dan de koers bij te stellen. Dit moet altijd in het belang zijn van degene die een vraag bij het team neerlegt omdat hij vastloopt.

Daarnaast geeft hij aan dat er altijd in de ‘wij-vorm’ wordt gesproken om draagvlak te creëren. Bij zeer complexe situaties betrekt hij soms ook andere organisaties. Ook zij moeten hun mening kunnen geven over de vastgestelde koers. Op deze manier wordt onenigheid voorkomen en vaart iedereen dezelfde koers. Het doel is om gezamenlijk akkoord te gaan met de gekozen richting. Als één persoon dat niet kan, begint het gesprek opnieuw tot dat de juiste koers ontstaat om het vraagstuk te behandelen.

Afbeelding 1: Caspar Warnawa

Wat doet het RET ook alweer? 

De Regionale Expertteams (RET) van IJsselland en Twente maken deel uit van het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel. Zij hebben als doel om complexe casuïstiek binnen het RET te bespreken en op te lossen. Bij het RET staan jeugdigen en hun ouders/begeleiders centraal.

Een goed georganiseerd RET zorgt ervoor dat minder casuïstiek bij het Expertisenetwerk terechtkomt, waardoor problemen op lokaal of regionaal niveau worden aangepakt. Casuïstiek wordt in principe niet op bovenregionaal niveau behandeld om onnodige opschaling te voorkomen.

Bestuurders van 25 gemeenten, 3 GI’s en 14 zorgaanbieders hebben een samenwerkingsconvenant opgesteld. Dit convenant bevat een werkwijze om voor jeugdigen met meervoudige en complexe problemen een passende en tijdige oplossing te vinden.

Meer weten?

Wil je meer weten over het RET en de inrichting ervan, klik dan hier

In contact komen met Caspar? Stuur dan een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Gerelateerde onderwerpen