Nieuwsupdate juli 2021
In deze nieuwsupdate blikken we terug op de afgelopen twee maanden, waarin we vol in het proces zitten om het Expertisenetwerk handen en voeten te geven. Daar hebben we je uitgebreid over bijgepraat in de nieuwsupdate van mei 2021. Heb je die niet ontvangen of wil je hem nog een keertje lezen? Dat kan via deze link.
Regionale Expertteams & doorontwikkeling RET
Projectleider Esther van den Broeke
We kijken binnen het RET constant naar leerpunten hoe we nog beter kunnen samenwerken om de jongere en gezin centraal te zetten. Daarom starten we na de zomer met een nieuwe opzet van het RET, waarbij we een vast team formeren voor het oplossen van de casuïstiek die ingebracht wordt. In de vakantieperiode van week 30 t/m 35 zijn er geen RET’s.
Feiten op een rij over het RET
Er zijn vanaf de start 42 cases aangemeld. Tien cases zijn aangeleverd door de lokale toegang van gemeenten en 32 cases door de GI’s (zowel JBOV, WSG als Leger des Heils). Zestien aanmeldingen kwamen uit IJsselland en 26 aanmeldingen vanuit Twente. Een derde van de cases gaat over meisjes en twee derde over jongens. Ongeveer 45% is schoolgaand. Voor bijna de helft van de cases is een passende oplossing gevonden.
We zien vier hulpvragen veelvuldig terugkomen:
- 18-/18+ en op het grensvlak van de WLZ
- Kleinschalig wonen met intensieve begeleiding
- Kleinschalig wonen met GGZ-problematiek
- Intensieve thuisbehandeling over de domeinen heen
Lessons Learned
-
Ontbreken van continuïteit van zorg bij 18-/18: In het RET gaan we voor een duurzame oplossing, dus een oplossing die ook na het 18de jaar van de jongere stand houdt. Om te komen tot een duurzame oplossing, blijkt een uitdaging aangezien we dan te maken krijgen met de overgang van de Jeugdwet naar andere wetgeving, zoals de WLZ, de WMO of de zorgverzekeringswet. Door bijvoorbeeld het ontwikkelen van specialistisch wonen voor 18+, het maken afspraken met GGZ-aanbieders over de overgang 18-/18+ en gesprekken met CIMOT over aanmelden bij beschermd wonen en doorgaande zorglijn bij 18 jaar kunnen we duurzame oplossingen organiseren.
-
Integrale samenwerking is noodzakelijk: Integrale samenwerking lijkt velen een goed idee. We willen graag leren van elkaar en natuurlijk wil iedereen erkenning van zijn/haar eigen expertise. Echter binnen het RET zien we nog steeds het heen en weer schuiven van jongeren. Juist bij de aanmeldingen vanuit het RET, waar een brede variëteit aan problemen spelen, is integrale samenwerking noodzakelijk. Het organiseren van ruimte, commitment en mandaat bij de zorgaanbieders die deelnemen aan het RET en bij alle gemeenten is hiervoor de sleutel. Door de samenwerking vast te leggen in een convenant kunnen we het eigen belang ondergeschikt maken aan de oplossing. Met het zorgconvenant spreken zorgaanbieders en regio’s op bestuurlijk niveau het commitment uit om voor alle jongeren in de regio gezamenlijk een passend oplossing te realiseren die aansluit op de hulpvraag.
-
Wachtlijsten en ontbreken aanbod: Soms komt het RET niet tot een oplossing omdat we tegen lange wachtlijsten aan lopen. Natuurlijk krijgt een RET-casus geen voorrang op de wachtlijst, echter we willen wel stutten en steunen tot er wel plek is op de wachtlijst. Sommige wachtlijsten zijn jarenlang, aanbod binnen de regio ontbreekt, zoals bij kleinschalig wonen voor jongeren met een intensieve begeleidingsvraag.
Wil je in contact komen met Esther, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Project Consultatie & Advies en
Organiseren van hulp
Projectleider Geerten van der Meer
De afgelopen maanden hebben we voor de functie Consultatie & Advies en Organiseren van hulp experts en netwerken in kaart gebracht die zich actief richten op de doelgroep meervoudige en complexe problematiek. Daarna zijn we begonnen met het opbouwen van een netwerk van experts op verschillende thema’s. Deze experts sluiten op verzoek aan bij de RET’s, maar kunnen ook een aandeel leveren in de organisatie van hulp rondom een jongere en het gezin.
Daar waar al samenwerkingsverbanden rondom specifieke expertises bestaan, brengen we experts met elkaar in contact. Samen kijken we hoe we samenwerking tot stand kunnen brengen en wat daarvoor nodig is.
Vanuit de RET’s wordt gaandeweg steeds meer duidelijk welke voorzieningen we in Overijssel niet hebben, maar waar wel grote behoefte aan is. Nu bedenken we per jongere een maatwerkoplossing, maar dit gaan we verder vertalen naar concrete adviezen ten behoeve van de inrichting van het zorglandschap.
Wil je in contact komen met Geerten, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Project Kennis
Projectleider Frank Nijhuis
Zoals je in de vorige nieuwsupdate kon lezen zijn we volop bezig met een inventarisatie van al het onderzoek dat uitgevoerd wordt binnen de bestaande kennisnetwerken/instituten in Overijssel. In de zomer werk we deze inventarisatie verder uit om onderlinge afstemming, verbinding, kennisdeling en samenwerking verder handen en voeten te geven.
Wil je in contact komen met Frank, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Project Cliëntenperspectief
Projectleider Bas Rodijk
Afgelopen juni is het Cliëntenperspectief als vierde opdracht toegevoegd aan het Expertisenetwerk. We zijn inmiddels gestart met het schrijven van een plan waarin duidelijk wordt hoe het perspectief van de jongeren en ouders vertegenwoordigd gaat worden in het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel. Daarnaast onderzoeken we hoe jongeren en ouders uit alle lagen van de samenleving een volwaardige en duurzame plek kunnen krijgen binnen de toekomstige organisatiestructuur van het Expertisenetwerk.
Wil je in contact komen met Bas, stuur dan een e-mail naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Impulsgelden
Nog dit jaar (2021) zullen er gelden beschikbaar komen om een impuls te geven aan goede, integrale initiatieven met betrekking tot de doelgroep waar het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel zich op richt: jongeren en gezinnen waar complexe problemen spelen.
Op dit moment vinden de voorbereidingen plaats. De verwachting is dat begin van het najaar 2021 de criteria voor een aanvraag gepubliceerd zullen worden. Wij zullen hier tegen die tijd uiteraard over communiceren.
Wij zijn allemaal het netwerk: stuur de nieuwsupdate door
Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel is een samenwerking van en voor alle jeugdzorgprofessionals en jeugdhulporganisaties in de provincie Overijssel. Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel: dat zijn wij samen!
Samenwerken vergt van ons allemaal flexibiliteit, een open-mind, commitment, lef en betrokkenheid. Dat gaat niet vanzelf, maar we houden elkaar hierin vast. We zijn er trots op dat we onze jongeren voorop durven te zetten. We brengen regelmatig deze nieuwsbrief uit met alles wat we leren, ontdekken, doen en organiseren en iedere professional in ons netwerk kan zich hierop abonneren. Inschrijven op de nieuwsbrief kan via deze link.
We vragen je dan ook deze nieuwsupdate door te sturen naar professionals in je netwerk of hen hierop te wijzen. Zo ontsluiten, verbinden en ontwikkelen we onze kennis en netwerk.
Heb je een vraag aan het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
We wensen je een hele mooie zomer. Je ontvangt in september weer een nieuwe nieuwsupdate.
|