Voor iedere jeugdige uit de regio een passende oplossing, ongeacht de complexiteit van de hulpvraag. Daarvoor staan jeugdigen, ouders, zorgaanbieders en jeugdzorgregio’s aan de lat. We zoeken twee voorzitters voor beide 16 tot 24 uur per week. Als voorzitter heb je een verbindende rol om de samenwerking in complexe casuïstiek te bewerkstelligen. De reactietermijn van deze vacatures is verstreken. Je kunt niet meer reageren.

Wie zijn wij?

Medio 2017 is ingezet op organiseren van een regionaal expertteam in iedere jeugdzorgregio. De belangrijkste taken van een regionaal expertteam zijn:

 • Het geven van een toekomstgericht advies vanuit het perspectief van de jeugdige en ouders, waarbij alle leefgebieden zijn meegenomen en het gewone leven van de jeugdige en ouders het vertrekpunt is;
 • Het komen tot een plan van aanpak voor het organiseren en financieren van passende hulp;
 • De opvolging van het gegeven advies;
 • Een bijdrage leveren aan het expertisenetwerk Jeugd Overijssel door te leren van casuïstiek.  

Het Regionale Expertteam (RET) is een samenwerkingsverband van organisaties die zich richten op het bieden van een regionale oplossing voor elke jeugdige/gezin uit Overijssel, ongeacht de complexiteit van de hulpvraag en wachtlijsten bij aanbieders. In principe worden hulpvragen lokaal opgepakt. Als de hulp is vastgelopen (of dreigt vast te lopen) of passende hulp niet tot stand komt en/of er een crisissituatie ontstaat (of dreigt te ontstaan) dan kan er opgeschaald worden naar het RET. Mocht er specifieke expertise nodig zijn, dan kan er gebruik worden gemaakt van kennis vanuit het bovenregionaal Expertisenetwerk Jeugd Overijssel of het landelijke Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE).  

De insteek is in eerste instantie altijd dat casuïstiek lokaal wordt opgepakt. Als dat niet lukt vanwege complexiteit (op het gebied van problematiek en/of samenwerking) dan kan de casus op regionaal niveau in een RET worden besproken. Daar wordt gezocht naar een passende (maatwerk)oplossing en wordt er expertise toegevoegd als dat nodig is. Het doel is om voor alle jeugdigen en gezinnen die zich aanmelden bij het RET te komen tot een toekomstgericht advies en passende en duurzame hulp. 

Jouw team

Elke twee weken vindt er een RET plaats. Je maakt deel uit van het vaste team van ongeveer 8 leden. Het team bestaat uit een voorzitter, een procesregisseur, een secretaris, vertegenwoordiger vanuit de J&O, LVB, JZ+, GGZ, onderwijs en ervaringsdeskundige. Naast het vaste team worden de jeugdige, ouders, de aanmelder, reeds betrokken aanbieders, het voorveld en lokale aanbieders uitgenodigd.

Wie zoeken we?

Als voorzitter Expertteam Overijssel …

 • zorg je voor een werkwijze waarbij de vier functies van het regionale expertteam voldoende geborgd zijn en ingezet kunnen worden;
 • faciliteer je de totstandkoming van een advies en plan van aanpak, samen met ketenpartners en de jeugdige en het gezin zelf. Je zorgt samen met de leden van het regionaal expertteam dat de passende oplossing gerealiseerd wordt. Het RET werkt volgens de Doorbraak Methode. Je krijgt scholing om deze methode eigen te maken;  
 • onderhoud je en ga je nauw contact aan met de toegang van de gemeenten en zorgaanbieders uit de regio. Je signaleert daarnaast beleidsknelpunten, maakt voorstellen voor uitvoeringsbeleid en oplossingsrichtingen voor knelpunten en deelt dit met de juiste personen zodat er snel op geanticipeerd kan worden;
 • blijf je als gezicht van het regionaal expertteam verantwoordelijk voor de opvolging van het gegeven advies. Jouw acties zijn erop gericht dat de ketenpartners hun taken en de coördinatie kunnen (gaan) nemen, hernemen of verbeteren zodat het kind de zorg krijgt die passend is bij de geformuleerde ondersteuningsbehoefte.  

Wat vragen we van je?

Je hebt inlevingsvermogen en draagt je onafhankelijke rol met senioriteit uit. Je beschikt over verbindende vaardigheden en een open houding. Met jouw diplomatieke stijl en overstijgende capaciteiten weet jij met diverse partijen met verschillende belangen toch gezamenlijke doelen te bereiken. Je bent omgevingsbewust en voelt je betrokken bij actualiteiten die van invloed kunnen zijn op de werkzaamheden of op de samenwerkingspartners van het regionaal expertteam. Je stimuleert samenwerking en brengt verschillende partijen op één lijn in het belang van de casus. Je bent in staat om onderscheid te maken tussen casuïstiek, managementprocessen en strategisch niveau en kan daar een juiste afweging in het belang van de jeugdige voor te maken.  Verder:

 • Heb je HBO+ of academisch werk- en denkniveau.
 • Weet je de weg in het sociaal domein en de gemeentelijke keten en heb je ervaring met complexe casuïstiek binnen de jeugdzorg en/of het sociaal domein.
 • Ben je besluitvaardig, initiatiefrijk, integer en innovatief. Je kunt goed luisteren, observeren, adviseren en adresseren, zowel gevraagd als ongevraagd.

Wat bieden we?

Een baan die ertoe doet! Niet alleen maak je het verschil voor jeugdige uit de regio, ook sta jij als medewerker bij ons centraal. Waar je dat aan merkt? Om te beginnen aan de opleidingsmogelijkheden en -budgetten om je verder te ontplooien in je vak en als persoon. Daarnaast krijg je veel ruimte om je werk-privébalans te bewaken; je bepaalt zelf waar en wanneer je werkt. Wat je verder krijgt:

 • Een brutomaandsalaris in schaal 11 tussen € 3.701,- en € 5.372,- op basis van een 36-urige werkweek.
 • 26 vakantiedagen (bij een fulltime dienstverband).
 • Een werkweek van 16 uur per week.
 • Een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% van je brutojaarsalaris. Hiermee kun je bijvoorbeeld verlofdagen (ver)kopen en opleidingen volgen, onder meer bij onze eigen Enschede Academie of via Twentse Kracht waar wij onderdeel van zijn. Ook mooi: je kunt je IKB inzetten om je woning te verduurzamen!
 • De mogelijkheid om een (elektrische) fiets of auto te lenen. Je kunt ook je IKB op een fiscaal aantrekkelijke manier voor je woon-werkverkeer gebruiken.
 • Een goede pensioenregeling.
 • De voorzieningen die je nodig hebt om, als je dat wilt, vanuit huis te werken. Van een computerscherm tot een goed bureau.
 • Goede carrièrekansen met doorgroeimogelijkheden in je eigen én andere vakgebieden. In onze veelzijdige gemeente kun je alle kanten op!
 • In eerste instantie een contract van een jaar, met de bedoeling dit om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd.

Op deze functie zijn de Cao Gemeenten en Aanvullende Arbeidsvoorwaarden Enschede van toepassing.

Meer informatie?

Je kunt tot 16 maart 2023 reageren via de website van gemeente Enschede. Wil je eerst meer informatie over de vacature? Bel met Inge Busschers, Programmamanager via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gerelateerde onderwerpen