Nieuwsupdate september 2021
Afgelopen (zomer)maanden hebben we niet stilgezeten bij het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel. Integendeel. Zo is vorige week een besluit genomen op de financiering van ontbrekende oplossingen en maatwerkoplossingen en hebben we de “Aanpak Samenwerken aan toekomstperspectief bij complexe problematiek” opgeleverd. Ook is de website van het Expertisenetwerk online gegaan. In deze nieuwsupdate lees je alles over de laatste ontwikkelingen.
Financiële hulp
In Overijssel willen we een impuls geven aan goede initiatieven die daadwerkelijk bijdragen aan onze misse en visie en die een daadwerkelijke oplossing – zowel ambulant als verblijf- bieden voor de jeugdigen en gezinnen die te kampen hebben met complexe problematiek.
Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel heeft voor 2021 budget beschikbaar om hiaten in het jeugdzorglandschap op te lossen. Dit budget is vooral bedoeld voor zorgaanbieders en gemeenten om vanuit samenwerking passende hulp te organiseren. Samenwerkende organisaties hebben tot 31 oktober 2021 de tijd om een aanvraag in te dienen die voldoet aan deze spelregels en vervolgens wordt bepaald welke initiatieven een budget toegewezen krijgen. Lees verder voor de spelregels en het aanvraagformulier.
Aanpak Samenwerken aan toekomstperspectief bij complexe problematiek
OZJT heeft in opdracht van gemeente Enschede sinds juli 2020 het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel opgezet en ingericht. We hebben een sterke verbinding en nauwe samenwerking weten te organiseren tussen de Regionale Expertteams (RET’s) en het (boven)regionale Expertisenetwerk. Dat was een succes en daar willen we graag op voortbouwen aankomende jaren. Dat hebben we dan ook vastgelegd in de aanpak Samenwerken aan toekomstperspectief bij complexe problematiek. Inmiddels hebben de integrale projectgroep en de stuurgroep enthousiast gereageerd op de aanpak. De aanpak ligt momenteel voor besluitvorming bij Regio IJsselland, Regio Twente en centrumgemeente Enschede. Eind oktober, na de besluitvorming, delen we de aanpak uitgebreid met je via deze nieuwsbrief.
In de tweede helft van dit jaar werken we natuurlijk vol energie door aan de inrichting en activiteiten van het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel. Onze projectleiders praten je daar graag over bij.
Regionale Expertteams & doorontwikkeling RET
Projectleider Esther van den Broeke
We hebben aankomende maanden de volgende focus met de RET's:
- De doorontwikkeling van de RET’s doorzetten zodat elke regio eind 2021 een goed functionerend RET heeft waarin de functies “consultatie en advies”, “procesregie”, “signaleren en adviseren” en “leren van complexe zorgvragen” geborgd zijn.
- Elk RET registreert per casus in ieder geval de vastgestelde landelijke basisset indicatoren. Op basis hiervan vindt kwantitatieve en kwalitatieve feedback plaats vanuit het Expertteam naar de regionale inkoop opdat de noodzakelijke hulp beschikbaar is en de regio in staat wordt gesteld hierop te sturen.
Wil je in contact komen met Esther, stuur dan een e-mail naar ret@expertisenetwerkjeugdoverijssel.nl.
Consultatie & Advies en
Organiseren van hulp
Projectleider Geerten van der Meer
In de aankomende maanden pakken we problemen op waar we al jaren tegenaan lopen, zo ook in de RET’s in de afgelopen periode, en waar we tot nog toe maar niet slagen om met elkaar een vuist te maken om er met elkaar mee aan de slag te gaan.
- Het komen tot een goede verklarende analyse van het ontstaan van de complexe problematiek
- Continuïteit van zorg bij jeugdigen die 18 jaar worden/zijn
- Innovatie op het gebied van integrale hulp
Verder zijn er op het gebied van eetstoornissen en complexe scheiding al mooie bewegingen gaande in Overijssel, waar we vooral de verbinding willen leggen met de landelijke bewegingen op deze thema’s.
Het is belangrijk dat we hier in onze provincie goed op aansluiten en dit vervolgens goed laten landen in de jeugdregio’s en gemeenten. Binnen alle thema’s is het de bedoeling dat er sprake is van cliëntparticipatie.
Wil je in contact komen met Geerten, stuur dan een e-mail naar experts@expertisenetwerkjeugdoverijssel.nl.
Kennis
Projectleider Frank Nijhuis
Binnen deze functie maken we zoveel mogelijk gebruik van alles wat er in Overijssel al gebeurt op het gebied van kennisontwikkeling, onderzoek en monitoring. We willen vooral huidige ontwikkelingen aan elkaar verbinden, maar waar nodig zullen we ook een aantal elementen toevoegen om het beter te maken.
We kunnen met elkaar veel leren van de casuïstiek die wordt besproken in het RET. Door de RET’s en casuïstiek te monitoren en evalueren, kunnen er steeds trends/thema’s gesignaleerd worden waarop we ons moeten blijven ontwikkelen.
De afgelopen periode hebben we een inventarisatie gemaakt van alle bestaande onderzoeks- en kennisinstituten met de focus op jeugdhulp en meervoudige, complexe problematiek binnen Overijssel. Welke onderzoeksthema’s er zijn, welke onderzoeken er lopen of welke actuele onderzoeken recent zijn afgerond? Dit gaan we aankomende tijd met elkaar verbinden en op elkaar afstemmen.
Wil je in contact komen met Frank, stuur dan een e-mail naar kennis@expertisenetwerkjeugdoverijssel.nl.
Cliëntenperspectief
Projectleider Bas Rodijk
Participatie van jeugdigen en ouders kan op verschillende niveaus worden uitgevoerd. Met het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel werken we toe naar de ambitie dat jeugdigen en ouders coproduceren en daar waar mogelijk (mee) beslissen. Deze hoge mate van participatie vraagt om een aantal structurele veranderingen in het huidige jeugdhulpstelsel.
Om bottom up, vanuit de samenleving, veranderingen aan te jagen is het nodig dat op alle niveaus jeugdigen en ouders een gelijkwaardige positie krijgen ten opzichte van bestuurders, wethouders, aanbieders en andere participanten.
Daar maken we een begin mee in 2021, waarbij we starten met het opbouwen van een duurzaam integraal netwerk waarin jeugdigen en ouders vertegenwoordigd zijn om participatie in de praktijk te brengen.
Wil je in contact komen met Bas, stuur dan een e-mail naar
contact@expertisenetwerkjeugdoverijssel.nl. |