Nieuwsupdate mei 2022
Het is inmiddels alweer mei. Tijd voor een nieuwe nieuwsupdate van het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel. En ditmaal staat de nieuwsupdate echt bomvol. Je leest over de resultaten van de Regionale Expertteams (RET’s) in 2021, we hebben wel drie (!) podcasts voor je opgenomen over eetstoornissen met experts in ons netwerk, je leest dat de Impulsgelden èn Onderzoeksgelden binnenkort (weer) aangevraagd kunnen worden, we stellen graag een aantal nieuwe gezichten aan je voor en ten slotte hebben we twee vacatures. Veel leesplezier en zet de nieuwsupdate vooral door naar mensen in je netwerk. Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel is van en voor iedere jeugdhulpprofessional in Overijssel.
Resultaten Regionale Expertteams Overijssel in 2021
In maart 2021 startte het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel met twee Regionale Expertteams, een in IJsselland en een in Twente. We hebben het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) gevraagd om met ons mee te denken en te doen. Het IPW heeft tot eind 2021 meegewerkt aan het professionaliseren van de Regionale Expert Teams (RET’s). De bevindingen zijn inmiddels gebundeld in een infographic, opgesteld door IPW. In de infographic lees je hoe we de RET’s hebben vormgegeven qua proces, wat de opbrengst is en hoe de samenwerking is verlopen. We sluiten de infographic af met een groot compliment van Jeugdbescherming Overijssel: "In de huidige opzet van 't RET zou ik al mijn jongeren willen bespreken!". Deze infographic delen we graag met je.
Doordat de structuur van het RET inmiddels staat hebben we de samenwerking met het IPW vanaf 1 januari 2022 beëindigd. We werken inmiddels met ‘vaste’ RET-teamleden vanuit de verschillende sectoren in de jeugdzorg (GGZ, LVB, specialistische jeugdhulp, jeugdzorgplus), zowel in IJsselland als Twente. Dat werkt plezierig en efficiënt.
De aanmeldingen blijven volop doorlopen, zowel in IJsselland als in Twente. Wijkcoaches en met name jeugdbeschermers weten ons goed te vinden om mee te denken over passende oplossingen voor hun cliënten. De al eerdergenoemde onderwerpen, zoals onvoorwaardelijk wonen en aansluiting tussen 18- en 18+ zorg komen ook nu geregeld als hulpvragen aan de orde in het RET. Punt van zorg zijn de wachtlijsten voor met name kleinschalige voorzieningen als gezinshuizen, zorgboerderijen en kleinschalig wonen c.q. behandelen.
Opgaven
Er komen veel vragen voor het expertisenetwerk om mee te denken over complexe casuïstiek. Of eigenlijk: een oplossing te bedenken. Uit deze gesprekken blijkt vaak dat we nog onvoldoende snappen hoe de problemen in elkaar steken, oftewel: wat wil dit kind of deze jongere eigenlijk ‘zeggen’ met zijn gedrag? Pas als we dat goed begrijpen, kunnen we nadenken over wat een passende en duurzame oplossing kan zijn. De opgave Verklarende Analyse moet hierin komend jaar een aanzet gaan geven om met elkaar anders te gaan kijken naar en denken over problemen bij kinderen, jongeren en hun ouders.
Inmiddels zijn twee netwerkcoördinatoren gestart en zijn we nog op zoek naar een derde netwerkcoördinator. De vacature voor deze functie vind je verderop in deze nieuwsupdate. Met deze versterking kunnen we de Opgaven elk een ‘gezicht’ en vast aanspreekpunt geven en verder bouwen aan de netwerken op alle Opgaven: Eetstoornissen, 18-/18+, Onvoorwaardelijk wonen, Verklarende analyse en Complexe scheiding.
Podcast
In onze vorige nieuwsupdate deelden we de eetstoornissenpodcast met Hans van der Deure, van Deventer Ziekenhuis, met je. De podcast is een groot succes. Inmiddels hebben ook Aaffien van Meurs van Accare, Gerdien Veldink van Karakter en Lisette Wegdam van MST hun kennis en kunde met ons gedeeld. Alle podcasts duren ruim 20 minuten, ideaal dus voor een Expertisewandeling. Je vindt alle podcasts op de website van het Expertisenetwerk.
Impulsgelden èn Onderzoeksgelden
Net zoals afgelopen jaar zullen er dit jaar gelden beschikbaar komen om een impuls te geven aan goede, integrale initiatieven met betrekking tot de doelgroep waar het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel zich op richt: jongeren en gezinnen waar complexe problemen spelen.
Doordat het Expertisenetwerk sinds begin dit jaar is ondergebracht bij centrumgemeente Enschede zullen er wat wijzigingen plaatsvinden in de procedure van toekenning. De spelregels voor financiering zullen echter niet wijzigen. De verwachting is dat de procedure op korte termijn vastgesteld wordt. Zodra de procedure is vastgesteld zullen we de regeling direct openstellen. Wij zullen hier tegen die tijd uiteraard over communiceren via een extra nieuwsupdate. Doordat de spelregels niet inhoudelijk wijzigen kunnen organisaties alvast voorsorteren op de openstelling van de regeling en dus starten met het schrijven van een voorstel. De spelregels van 2021 vind je op de website.
Daarnaast hebben we dit jaar ook onderzoeksgelden beschikbaar. Binnen het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel worden momenteel werkgroepen geformeerd die onderzoek gaan doen naar de diverse opgaven. We hebben besloten om de inschrijving voor de onderzoeksgelden uit te stellen. Zo stellen we de werkgroepen in de gelegenheid om tot een goed onderzoeksvoorstel te komen wat ze dan kunnen indienen voor onderzoeksgelden. We houden je op de hoogte van het vervolg.
Nieuwe programmamanager: Inge Busschers
Inge Busschers is sinds april de nieuwe programmamanager van het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel. Ze heeft inmiddels het stokje overgenomen van Ruth Driessen.
Inge stelt zich graag aan je voor: “Sinds april ben ik de programmamanager Expertisenetwerk jeugd Overijssel. In deze rol komt mijn ervaring als programmamanager en als onderzoeker/adviseur binnen de jeugdbescherming goed van pas.
Ik stuur op de processen met als doel verbetering in de (hoog) specialistische jeugdhulp in Overijssel. Samen met het kernteam en netwerk stimuleer ik innovatieve netwerksamenwerking tussen gemeenten, zorgaanbieders, gecertificeerde instellingen, ouders, jongeren en alle andere betrokkenen bij complexe problematiek bij jongeren/in gezinnen. Een belangrijke, maar geen eenvoudige opdracht.
Heel blij ben ik dat het Expertisenetwerk vanaf dit jaar ook voor onderzoek middelen beschikbaar gaat stellen. We moeten enerzijds doen wat werkt, maar anderzijds ook weten of en hoe het werkt. Deze verbinding tussen zorg en onderzoek vind ik een mooie aanvulling op de activiteiten van het netwerk!
Meer weten of even kennismaken? Schroom niet om me te benaderen!”
Je kunt Inge bereiken via i.busschers@enschede.nl of contact@expertisenetwerkjeugdoverijssel.nl.
Nog een teamlid erbij: Maaike Groenen
Ook Maaike Groenen is aangeschoven bij het kernteam van het Expertisenetwerk. Maaike zal het kernteam ondersteunen in de uitvoering van de vele uitdagingen die er liggen.
Natuurlijk stelt Maaike zich ook graag aan je voor: “Mijn naam is Maaike Groenen. Ik ben 29 jaar oud en ik woon samen met mijn man en twee kinderen in Twente. Sinds april ben ik gestart als programmamedewerker binnen het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel. Voor deze functie was in consulent leerlingenvervoer binnen de gemeente Enschede, waar ik inmiddels al een aantal jaren werkzaam ben. Ik heb veel zin om een rol te hebben binnen het Expertisenetwerk. Zo goed als mogelijk zal ik het Expertisenetwerk ondersteunen.”
Je kunt Maaike bereiken via m.groenen@enschede.nl of contact@expertisenetwerkjeugdoverijssel.nl.
Vacatures
We hebben twee vacatures binnen het Expertisenetwerk, te weten Netwerkcoördinator en Coördinator Cliëntperspectief. Op de website lees je uitgebreide informatie over beide vacatures. Is dit iets voor jou? Dan nodigen we je van harte uit te reageren. Programmamanager Inge Busschers zal, met ondersteuning van het kernteam en de gemeente Enschede, de gesprekken voeren.
Volgende nieuwsupdate
Je ontvangt een extra nieuwsupdate zodra bekend is wanneer de regeling voor Impulsgelden weer opengaat. De volgende volledige nieuwsupdate ontvang je nog voor de zomervakantie. Mocht je vragen hebben over de nieuwsupdate, stuur dan een e-mail naar contact@expertisenetwerkjeugdoverijssel.nl.
|