Nieuwsupdate Expertisenetwerk Jeugd Overijssel | oktober 2022
Dit is de tweemaandelijkse nieuwsupdate van het Expertisenetwerk. We hebben ook nu weer heel veel nieuws uit onze provincie voor je met inspirerende voorbeelden, een nieuwe collega en natuurlijk de ondertekening van het Samenwerkingsconvenant.
Ben jij erbij 12 oktober?
Ruim 80 professionals, bestuurders en geïnteresseerden hebben zich inmiddels aangemeld voor de bijeenkomst voor de ondertekening van het Samenwerkingsconvenant Regionaal Expert Team (RET). We kijken ernaar uit iedereen te ontmoeten. Heb jij je nog niet aangemeld? Doe dat dan snel, we kijken uit naar je komst. We hebben een inspirerend programma voor je samengesteld. Dat vind je op de website, waar je je ook direct kunt aanmelden. Klik hier.
Hoe gaat het met Impulsproject Digitaal Samen Sterk?
In Overijssel geven we een impuls aan goede initiatieven die daadwerkelijk bijdragen aan onze misse en visie en die een daadwerkelijke oplossing – zowel ambulant als verblijf- bieden voor de jeugdigen en gezinnen die te kampen hebben met complexe problematiek. In 2021 hebben de eerste initiatieven een bijdrage ontvangen. Een van deze initiatieven is een project van Tactus en Jarabee. Zij werken samen aan een geïntegreerde, efficiënte maar ook innovatieve online verslavingsaanpak. En wij zijn bij ze op bezoek te gaan om te horen hoe het met het project loopt. We spraken met Karlijn de Groot, Programmamanager Digitale zorg bij Tactus:
“Als er één leeftijdsgroep gezien wordt als ‘digitaal vaardig’, dan is het de jeugd wel. Toch worden digitale middelen in zorg aan jongeren lang niet altijd ingezet. Op basis van het programma ‘open en alert’ werken Jarabee en Tactus al jaren samen op het gebied van het terugdringen van middelenproblematiek onder kwetsbare jongeren. Binnen ons samenwerkingsverband zijn we continue op zoek naar verbeter- en ontwikkelmogelijkheden. Het toevoegen van de digitale component is dan ook de volgende logische stap. En daarvoor hebben we een bijdrage vanuit de impulsgelden ontvangen. Daar zijn we erg blij mee. Na wat opstartproblemen is er per 1 september een projectleider aangesteld die vol energie aan de slag gaat. We hebben de ambitie om over een periode van twee jaar toe te werken naar een geïntegreerde, efficiënte maar ook innovatieve online verslavingsaanpak. Van vroegsignalering en consultatie tot gecombineerde behandeling, voor jongeren in begeleiding bij de jeugdzorg.
We weten al lang dat online begeleiden wetenschappelijk bewezen effectieve zorg is, dat het de autonomie van de jongeren vergroot en een duurzame bijdrage kan leveren aan het overeind houden van de zorg. Toch is implementatie moeilijk. Er is weinig goeds uit de coronacrisis gekomen, maar t.a.v de mogelijkheden van eHealth heeft het velen geïnspireerd. Zo horen we meer geluiden als: “bij beeldbellen is er minder afleiding dan in de spreekkamer, je komt sneller tot de kern” en “handig dat ik online een vragenlijst kon doen en gelijk kon starten met de behandeling”.
Naast het geven van meer regie aan de jongere en zijn naasten, zorgt eHealth voor meer continuïteit in een traject. Het levert een bijdrage aan het verminderen van no-show en drop-out tijdens begeleiding en in de nazorgfase en kan het terugval na behandeling voorkomen. Het inkorten van de wachttijd is eveneens een doel, want idealiter start begeleiding als het probleembesef en de begeleidingsmotivatie het grootst zijn, door gelijk te kunnen starten met een eHealth module wanneer een jongere daar gemotiveerd voor is dragen we hieraan bij.
Tenslotte kan een online omgeving professionals een platform bieden om kennis te delen en consultatie over en weer te verlenen.”
Heb jij een idee of initiatief dat kan helpen bij het oplossen van complexe problemen bij jeugdigen? Dan komen we graag in contact met jou. Ook als het nog maar een idee is, we denken graag (in een vroeg stadium) met je mee. We verbinden het netwerk met alle kennis die voorhanden is en bieden je de helpende hand bij het schrijven van de aanvraag. Wil je er meer over weten, klik dan hier voor de spelregels en meer informatie. Mocht je vragen hebben over deze financiële hulp dan kan je terecht bij Inge Busschers via contact@expertisenetwerkjeugdoverijssel.nl.
Inspirerend! Werken met de verklarende analyse
Binnen het Expertisenetwerk hebben we een aantal belangrijke opgaven benoemd waar echt structurele oplossingen voor nodig zijn. Een van deze opgaven is het komen tot een goede verklarende analyse van het ontstaan van de complexe problematiek.
Wij willen bereiken dat Overijsselse jeugdigen en hun gezin samen met professionals en belangrijke anderen kunnen beslissen over passende hulp. Shared decision making is hierbij ons uitgangspunt. Hiervoor is het nodig om een samenhangend integraal beeld te hebben van wat er aan de hand is met de jeugdige en ook met hun gezin, hoe dat zo is gekomen, wat risico’s en beschermende factoren zijn op kortere en langere termijn en bovenal wat het toekomstperspectief is. We vinden het van belang dat het toekomstperspectief van de jeugdige het vertrekpunt is en niet het perspectief van de professional. Een verklarende analyse helpt bij de totstandkoming van een samenhangend beeld. Het is een essentiële stap in het vakbekwaam (klinisch) redeneren over de problematiek en het zoeken naar passende oplossingen.
Het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel stimuleert dan ook organisaties/professionals om te gaan werken met een verklarende analyse. Daartoe faciliteert, ondersteunt en financiert het netwerk initiatieven die het opleiden/trainen van professionals om te werken met een verklarende analyse (mede) als doel hebben. Zo kunnen we ondersteunen bij het komen tot een werkwijze voor het maken van een verklarende analyse, goede voorbeelden delen, mensen bij elkaar brengen, leren organiseren en onderzoek stimuleren naar het werken met de verklarende analyse. Waar mogelijk verbinden we initiatieven aan elkaar om gebruik te maken van elkaars kennis en expertise en om het leren te stimuleren. Waar nodig initieert het netwerk zelf pilots/projecten, maar bij voorkeur nemen aanbieders zelf het initiatief.
We zijn niet de enige regio die het werken met de verklarende analyse onderzoekt. Het staat hoog op de agenda bij alle acht Expertisenetwerken in Nederland. We vonden een inspirerend interview op de Flevo Academie Jeugd waarin Anne Thijssen, in samenwerking met Lalash Tahir, Hilde Tempel (directeur Stichting Jeugd Noord-Veluwe en psycholoog bij Accare) en Marjolein Kendall (gedragsdeskundige bij de gemeente Dronten) interviewt. Het laat mooi zien wat de bedoeling is van het werken met de verklarende analyse en ook wat het niet is. Klik hier voor het interview.
Even voorstellen; Lieke Helmes coördinator Cliëntperspectief
We hebben een nieuwe collega. Lieke Helmes (1984) is sinds augustus bij het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel betrokken als coördinator cliëntperspectief.
“Mijn oorsprong ligt in de Achterhoek en inmiddels ruim twintig jaar woonachtig in Zwolle. Ik ben samen met Marcus Jan, die een zesjarige dochter heeft. Ik heb jarenlange werkervaring in het Sociaal Domein: als hulpverlener binnen de gehandicaptenzorg, bemoeizorg en jeugdhulpverlening, voor diverse Overijsselse gemeenten als projectleider van projecten als Levensvaardigheden, Lokale Inclusie Agenda en Inwonerparticipatie en als vrijwilliger palliatieve zorg en steunouder.
In het laatste project heb ik vooral samengewerkt met ervaringsdeskundigen en mensen met ervaringskennis. Het was mijn rol om een brug te slaan tussen inwoner en professional en steeds weer aandacht en focus vragen voor de inwoner, hen ondersteunen in het laten horen van hun stem en werken aan een inwonernetwerk. Daarnaast hoop ik een bijdrage te kunnen leveren met de socratische dialoog of het moreel beraad. Om een open blik te houden, nieuwsgierig naar elkaar te blijven en zorgvuldig te kijken naar wat bedoelen we nu eigenlijk als het gaat om een gelijkwaardige positie tussen inwoner en professional.”
Welkom Lieke. We kijken uit naar een hele prettige samenwerking en we danken natuurlijk Bas Rodijk van wie Lieke het stokje warm overgedragen heeft gekregen. Je kunt Lieke bereiken via contact@expertisenetwerkjeugdoverijssel.nl.
Boekentip Myrthe Kamerbeek Bericht vanuit mijn hart
We tippen je graag het prachtige boek van Myrthe Kamerbeek waarin we haar volgen in haar zoektocht in het dagelijks leven met autisme. We spraken Myrthes moeder Miranda over het boek en over haar dochter.
“Dit boek is de combinatie van twee prachtige eigenschappen: creativiteit en zorgzaamheid. Zorgzaam, dat was Myrthe. Ondanks al haar eigen uitdagingen (waaronder Asperger en depressie) probeerde Myrthe altijd anderen te helpen. Creatief was ze ook en dat had ze keihard nodig in haar pogingen zich te ontspannen.
Ontspannen was lastig voor Myrthe: dan doe je immers niets nuttigs... Gelukkig ontdekte ze dat creatief bezig zijn ontspanning bracht. Ze ontwikkelde zich al tekenend en probeerde vele stijlen en technieken uit. Onderwerp en stijl van haar tekeningen waren vaak een uiting van haar gemoedstoestand. Ook in haar gedichten kon Myrthe haar ideeën, twijfels en gevoelens kwijt. Ze verwerkte er ook in wat ze geleerd had over de wereld en over zichzelf.
Een boek maken van haar gedichten wilde Myrthe vooral zodat anderen er iets aan konden hebben. De gedichten hielpen haar om zich ‘vrij te schrijven’, op welke manier dan ook. Ze hoopte dat anderen troost en steun zouden ervaren en ook iets konden leren van wat zij had geleerd en ervaren. Als moeder hoop ik ook begeleiders, hulpverleners en beleidsmakers te bereiken met dit boek. Het geeft informatie vanuit de bron: een jongere met een rugzak.”
Je kunt het boek hier bestellen.
Volg jij onze LinkedIn-pagina al?
In de volgende nieuwsupdate lees je natuurlijk een terugblik op de ondertekening van het samenwerkingsconvenant RET, delen we graag weer een overzicht van het RET en lees je meer over onze opgaven. En wil je in de tussentijd ook op de hoogte blijven, volg dan onze LinkedIn-pagina.
|