Dag collega,
Fijn dat je onze nieuwsbrief weer leest. We hebben afgelopen tijd zeker niet stilgezeten. In deze nieuwsbrief delen we de resultaten van de analyse van ons huidige zorglandschap met je, lees je meer over de optimalisatie van het RET en het onderzoek dat Saxion-studenten doen naar de inzet van ervaringsdeskundigheid, gingen we in het kader van de Twentse Aanpak Wachttijden in gesprek met jeugdigen en zoeken we een nieuwe programmaleider. Iets voor jou? Lees dan vooral tot het einde van deze nieuwsbrief door en solliciteer direct.
Analyse huidig zorglandschap
Door: Esther van den Broeke
In februari gaf de stuurgroep van het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel, bestaande uit bestuurders vanuit gemeenten, zorgaanbieders, onderwijs en jeugdbescherming, opdracht aan het kernteam om een analyse te maken van ons huidige zorglandschap voor jeugdigen met meervoudige en complexe problemen en welke hiaten er zijn.
Wij onderzochten hoeveel jongeren in residentiële voorzieningen verblijven, welke woon- en verblijfsvoorzieningen aanwezig zijn in Overijssel, in hoeverre armoede, laaggeletterdheid en echtscheiding een rol speelt bij een uithuisplaatsing en welke hiaten er worden ervaren in het veld. Vervolgens hebben we gekeken welke stappen zorgaanbieders en gemeenten moeten zetten om een passend zorglandschap te organiseren. We hebben een nulmeting opgeleverd in de vorm van een praatplaat.
Download de praatplaat
Onderzoek Eetstoornissen
Door: Suzanne Hautvast
Binnen het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel staat kennisontwikkeling en kennisdeling centraal. We ondersteunen en stimuleren onderzoeksinitiatieven door het beschikbaar stellen van onderzoeksgelden. Andrea Schapink en Jildou van der Velde, behandelaren en onderzoekers bij Karakter dienden een onderzoeksaanvraag in en die hebben we gehonoreerd. Suzanne Hautvast, netwerkcoördinator Eetstoornissen ging met hen in gesprek over hun onderzoek naar de gezinsgerichte Family Based Treatment (FBT) en wat het toekennen van deze aanvraag voor hen betekent.
Lees verder
Cliëntperspectief Aanpak Wachttijden
Door: Lieke Helmes en Monique van Meel
Wat doet wachten op hulp met een jeugdige en wat kunnen wij doen om dat wachten te verdragen? Op dinsdag 28 maart gingen Lieke Helmes, coördinator Cliëntperspectief bij het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel, en Monique van Meel, strategisch communicatieadviseur bij het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel en de Aanpak Wachttijden jeugdhulp Twente, met jeugdigen in gesprek over de wachttijden in de jeugdzorg.
Wat jeugdigen ons vertellen
We hebben dit keer met acht jeugdigen tussen 14 en 28 jaar gesproken. De meeste van hen verblijven al lange(re) tijd op groepen in jeugdzorg. We hebben ze een aantal vragen voorgelegd met behulp van Mentimeter en zijn daarna met elkaar in gesprek gegaan over de wachttijden.
Lees verder
Optimalisatie RET
Door: Lieke Helmes
De Regionale Expertteams van IJsselland en Twente zijn onderdeel van het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel. Het Expertisenetwerk ondersteunt het RET om tot passende oplossingen te komen in complexe situaties. Dat vraagt om een goede samenwerking tussen alle betrokken experts bij het RET. Het Expertisenetwerk is er om het RET te ondersteunen, te faciliteren en om de samenwerking voortdurend nog beter te maken, zodat we op regionaal niveau, hoe complex de casus ook is, een oplossing kunnen bieden aan jeugdigen en ouders. We ontwikkelen het RET steeds verder. Dat doen we door regelmatig fysiek bijeen te komen waarbij we belangrijke thema’s met elkaar kunnen delen. Daarnaast voeren Saxion-studenten Tamara, Wietse en Miray een onderzoek voor ons uit over inzet van ervaringsdeskundigheid.
We gingen in gesprek met Eva den Ouden, Orthopedagoog in opleiding tot Orthopedagoog Generalist, hoe zij kijkt naar de samenwerking binnen het RET. Zij is sinds 2010 werkzaam als gedragswetenschapper bij Trias Jeugdhulp en is sinds 2021 betrokken bij het RET in Overijssel.
Lees verder
Update Verklarende Analyse
Door: Suzanne Hautvast
Een van de opgaven waar we aan werken binnen het Expertisenetwerk is het komen tot een Verklarende Analyse. Afgelopen maanden zijn de eerste 15 jeugdbeschermers en gedragswetenschappers van JBOV, WSG en RET getraind in werken met de Verklarende Analyse. Een van hen is Laura Post, GZ-psycholoog bij Ambiq. We stelden haar een aantal vragen over de training en het werken met de Verklarende Analyse.
Lees verder
Nieuwe voorzitter RET Arjanne Rorije
We stellen graag de nieuwe voorzitter van het RET aan je voor: Arjanne Rorije. Ze is sinds de tweede week van maart gestart als voorzitter bij het RET.
Mijn naam is Arjanne Rorije en samen met mijn man en 2 tieners woonachtig op de prachtige Veluwe. Ik mag hier graag mijn hardlooprondje maken en geniet dan van de mooie natuur. De natuur is altijd al mijn oplaadpunt geweest voor de hectiek in het werk en zal ik nodig blijven houden.
Ik loop al een aardige tijd rond in het sociaal domein waarbij ik zowel intramuraal als extramuraal heb gewerkt binnen verschillende functies. Sinds 2015 ben ik werkzaam geweest bij een aantal gemeentes. Ingewikkelde vragen mocht ik graag oppakken en vooral als er buiten de kaders gedacht moest worden. In mijn laatste functie heb ik vooral ervaring opgedaan op het snijvlak van zorg en veiligheid, gericht op procesregie voor zowel volwassenen als jeugd. Dat maakt dat ik uit een flinke rugzak van opgedane kennis kan putten.
Lees verder
Afscheid Inge Busschers
We hebben eind april afscheid genomen van Inge als programmaleider. Voor deze nieuwsupdate keek Inge toch nog even terug naar het afgelopen jaar. “Eind april stopte ik als programmamanager van het Expertisenetwerk. Ruim een jaar heb ik deze functie vervuld. Een jaar waarin veel stappen zijn gezet. Het samenwerkingsconvenant van het RET is getekend, de Verklarende analyse is goed op de kaart gezet in Overijssel, ervaringsdeskundigheid is een vast onderdeel geworden van het RET en in de stuurgroep nemen nu ook structureel bestuurders vanuit het onderwijs deel. Voor mijn opvolger liggen er nog flinke uitdagingen om de zorg voor jeugdigen met meervoudige en complexe problemen te verbeteren. Dit begint met de analyse van het zorglandschap. Hier wordt al hard aan gewerkt. De opgaven voor Overijssel zijn onverminderd groot en alleen samen – als netwerk – kunnen deze opgepakt worden. Ik wens jullie voor alle jeugdigen die het nodig hebben veel succes en doorzettingsvermogen hierbij.” Dankjewel Inge voor je inzet. Met het vertrek van Inge is er een vacature ontstaan bij het Expertisenetwerk. Reageren kan tot en met 31 mei.
Vacature Programmaleider
Wij zoeken een collega die ons gaat helpen een succes te maken van het expertisenetwerk Jeugd Overijssel. Je hebt uitgebreide ervaring in het sociaal domein en hebt inhoudelijke kennis van het (hoog)specialistisch jeugdhulp domein en van de vraagstukken die spelen. Je hebt een visie op wat nodig is in Overijssel voor jeugdigen en ouders met complexe problematiek en hoe we de (transformatie)doelstellingen met betrokken partners kunnen bereiken.
Lees verder
Mocht je nou geen genoeg krijgen van al ons nieuws, volg dan onze LinkedIn-pagina. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. De volgende nieuwsupdate ontvang je voor de zomervakantie. Heb jij nieuws dat je onder de aandacht wilt brengen? Stuur dan een mail naar contact@expertisenetwerkjeugdoverijssel.nl. |